Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Fråga dietisten: ”Mitt blodsocker går upp om jag äter havregryn - varför?”

När vi äter höjs blodsockret och vissa råvaror höjer det mer än andra. Men det finns också lite mer oväntade maträtter som höjer sockret.

Sofia Antonsson, legitimerad dietist, berättar hur du ska tänka

Läsarfråga: Jag har fått graviditetsdiabetes och undrar om havregryn. Har ofta hört att det ska vara bra vid typ 2-diabetes, men mitt blodsocker rusar om jag äter havregryn! Varför blir det så? Har du tips på bra alternativ?

Dietisten svarar: Så gör du förloppet långsammare

– Havregryn, och framför allt havregrynsgröt, har en tendens att höja blodsockret. Det beror på att gröten inte behöver så mycket bearbetning i magsäcken innan den kan gå vidare ner i systemet. Här gäller det därför att äta något som kan göra förloppet långsammare så att blodsockret påverkas mindre, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Mitt tips är att lägga till pumpakärnor, psylliumfrön och några nötter på gröten. För att öka fiberinnehållet ytterligare kan du lägga på en sked havrekli. Du kan också koka med en del bovete- eller quinoaflingor. Lägg gärna till frysta bär av olika sorter så får du i dig mer fibrer och en massa näring. Ät en knäckemacka till med till exempel avokado och ett kokt ägg så har du protein som också hjälper till att bromsa blodsockret. 

– Så här kan du egentligen tänka med alla måltider som du äter. Genom att lägga till primärt grönsaker, nötter, frön och baljväxter dämpas blodsockersvaret samtidigt som det mättar och ger bra med näring till både dig och ditt barn. 

 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se