Därför är det dåligt för hälsan att äta för snabbt
Tillhör du dem som snarare inhalerar maten än äter den?
Blir det ofta en lunch på språng för att hinna med alla måsten?
Att äta för snabbt kan få allvarligare konsekvenser än du kanske tror.
Här går experterna igenom fyra anledningar till varför du inte ska kasta i dig maten.
Att kunna sitta ner hela familjen och äta i lugn och ro - oavsett om det är frukost, lunch eller middag – är väl drömmen för de flesta. I den hektiska tid vi lever i så är det dock inte alltid möjligt.
Många kastar i sig maten på stående fot, äter lunch vid skrivbordet på jobbet eller tar en smörgas i farten på väg till nästa möte. Även om du inte känner igen dig i dessa tre scenarion så kanske du ändå äter dina måltider i ett alarmerande tempo. Det kan ta 40 minuter att laga middagen, men bara tio minuter att äta upp den.
Att äta för fort kan dock påverka hälsan negativt. Här förklarar experterna varför.
4 anledningar till att det är dåligt för hälsan att äta för snabbt
1. Det stör matsmältningen
Ditt saliv innehåller enzymer som bryter ner stärkelse och fett, så att inte tugga maten tillräckligt länge betyder att du går miste om en del av den första matsmältningsprocessen. Forskning tyder på att vi måste tugga den genomsnittliga biten mat 30 gånger (även om hårdare/mjukare mat kan kräva mer/mindre än så).
– Att äta för snabbt är kopplat till flera hälsoproblem, och ett av dem är dålig matsmältning, säger kostrådgivaren Fenella Hemus till Stylist och fortsätter:
– Tecken på det är halsbränna och magkramper som med tiden kan orsaka inflammation som tär på magslemhinnan. Vår mage klarar inte av för stora matbitar, så när vi nästan inhalerar maten och inte tuggar den ordentligt så sväljer vi mer luft. Det leder i sin tur till att vi producerar mer gas och blir uppblåsta.
2. Du går miste om näringsämnen i maten
Förutom obehag i samband med matsmältningsprocessen så kan det innebära att du inte får ut mesta möjliga av maten du äter om du inte tuggar den ordentligt.
– När maten svalts tar den sig till tarmen där den smälts ner ytterligare, bland annat med hjälp av enzymer. Om maten inte brutits ner tillräckligt så utvinns färre näringsämnen ur den, säger forskaren och dietisten Claire Shortt,
Symtom på näringsbrist kan vara oförklarlig trötthet, håravfall, viktminskning och muntorrhet.
3. Att äta för fort gör det svårare att inse när du är mätt
Hjärnan behöver tid för att registrera meddelanden från magen om hur mätt du är. Att äta för snabbt kan störa det meddelandesystemet. Du är mindre benägen att äta på ett medvetet sätt när du inte märker av hur mätt du är.
– Det tar hela 20 minuter för magen att registrera mättnad och dämpa hungerhormonet ghrelin, säger Fenella Hemus.
Hjärnan blir också sämre på att mäta hur mycket vi ätit tidigare under dagen, vilket gör det lätt att äta för mycket vid nästa måltid. Med tiden glömmer sedan kroppen hur det känns att vara mätt och skickar felaktiga meddelanden till hjärnan.
– När man är på språng och äter för snabbt så är risken också större att man gör mindre näringsrika val.
Forskning visar att långvarigt tuggande vid måltiderna minskar mellanmålsintaget senare på dagen. Ett antal studier visar samtidigt att de som äter snabbt löper dubbelt så stor risk att bli överviktiga än de som äter långsammare.
4. Att äta för snabbt ökar risken för metaboliska sjukdomar
Förutom matsmältningsproblem och viktökning, löper personer som äter snabbt även större risk att drabbas av insulinresistens. Det innebär att cellerna i ditt fett, muskler och lever inte svarar ordentligt på det insulin som frisätts. Detta gör att glukosen i blodet inte kan användas till energi – något som i sin tur ökar blodsockernivåer och kan leda till ytterligare problem.
– Med tiden kan detta tillstånd innebära att du riskerar att utveckla typ 2-diabetes. En studie har visat att de som åt långsamt löper 1,5 gånger mindre risk att få insulinresistens jämfört med de som åt snabbt, säger Calire Shortt till Stylist.
Hon forsätter:
– I och med att äta för fort kan leda till insulinsresistens så ökar det även risken för att utveckla metabolt syndrom - ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar.
En treårig studie av 8 941 personer visade ett tydligt samband mellan personer som äter snabbt och metabolt syndrom, medan annan forskning som löpte över fem år visade att personer som äter snabbt löpte 11,6 procent större risk att utveckla metabolt syndrom.
Så äter du rätt för din hälsa
Att slänga i sig lunchen vid skrivbordet eller kasta i sig en smörgås är en stressig upplevelse. Det är mycket bättre för vår kropp och själ att sitta ner och äta vår mat långsamt och medvetet.
Att äta medvetet innebär att skapa en avkopplande atmosfär att äta måltider i. Det kan vara så enkelt som att rensa bort röran framför dig och ta några djupa andetag innan du hugger in på maten – låta kroppen veta att det nu är dags att gå in i matsmältningsläget.
Det är då viktigt att tugga ordentligt och njuta av varje tugga. Det gör också att du kan uppskatta din mat fullt ut. Faktum är att känslor av tacksamhet är kopplade till bättre humör och minskade stressnivåer.
– Att ta det lugnt och äta på ett mer medvetet sätt kan göra enormt stor skillnad för vår hälsa, säger Claire Shortt.
LÄS MER: 7 vardagliga vanor som kan ge dig problem med hjärtat
LÄS MER: Nya fyndet om celiaki: ”Verkligen överraskande”
LÄS MER: Boosta dina endorfiner – utan svettigt träningspass