Kan och bör en bebis äta vegetariskt?
Kan och bör en bebis äta vegetariskt? Foto: Shutterstock

Är det okej för min bebis att äta sojaprodukter?

Vad barn och bebisar bör och inte bör äta är en återkommande fråga för föräldrar. Hur gör man exempelvis om föräldrarna är vegetarianer?

Sofia Antonsson, legitimerad dietist och kostrådgivare, ger sin syn på saken.

Läsarfråga: Vi äter lakto/ovo vegetarisk mat hemma i familjen och jag undrar om det är okej att ge min son på 9 månader sojaprodukter? Då menar jag från till exempel Anammas sortiment, så som vegobullar på sojafärs, med mera. Samma fråga gäller quornprodukter. Om inte, när kan man börja ge?

Dietisten svarar: Finns inga restriktioner

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Det finns inga restriktioner när det gäller quorn- och sojaprodukter till små barn. Ibland rekommenderar man att avvakta med sojaprodukter till barn som är mjölkproteinallergiska på grund av en något ökad risk att utveckla sojaallergi, men annars är det helt okej att ge ditt barn dessa produkter, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Det har varit en debatt om huruvida man ska servera vegetarisk kost till små barn och min inställning till det är att det går alldeles utmärkt, så länge som man som föräldrar är pålästa. 

– Det är viktigt att se till så att järnintaget blir tillräckligt och gärna använda berikade produkter när det går till exempel vegetabiliska drycker och mejeriprodukter. Som med allt annat så ger ett varierat och allsidigt intag en bra grund för att täcka både energi- och näringsbehovet så om du är noggrann med det är det vanligtvis inga problem alls.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se