9 saker du aldrig ska säga till ditt barn vid matbordet
”Ät upp din broccoli, sedan kan du få efterrätt.”
”Du måste ta en tugga.”
”Släng inte mat.”
Känns tjatandet på barnen vid middagsbordet igen?
Även om det sägs i all välmening hjälper det dem inte att utveckla en hälsosam relation till mat och sin kropp.
– Det är inte lätt att alltid veta hur våra åsikter, vår självkritik och kommentarer om mat och ätande kan tolkas av barn, säger terapeuten Crystal Williams.
Här tar experterna upp de 9 fraser föräldrar bör undvika att säga till sina barn vid bordet.
Familjemiddagen ska vara en avkopplande stund – en tid då ni i lugn och ro kan prata om dagen som varit. I verkligheten är det dock ingen lätt bedrift att samla hela familjen vid bordet, och beroende på dina barns ålder kan det vara svårt att få alla att äta tillsammans i harmoni. Eller ärligt talat – att äta det du lagat överhuvudtaget.
Som förälder vill att dina barn utvecklar hälsosamma marvanor. Utan att du är medveten om det kan du dock säga saker om mat som, även om de sägs i all välmening, inte hjälper dem att utveckla en hälsosam relation till mat och sin kropp.
– Det är inte lätt att alltid veta hur våra åsikter, vår självkritik och kommentarer om mat och ätande kan tolkas av barn, säger Crystal Williams, terapeut och ätstörningsspecialist till Huffington Post.
Här tar hon, och flera andra experter, upp 9 vanliga fraser föräldrar bör undvika att säga till sina barn vid matbordet.
1. ”Ät upp din broccoli, sedan kan du få efterrätt”
Den här typen av uttalanden, som terapeuten och författaren Alissa Rumsey kallar ”matförhandlingar”, är avsedda att uppmuntra barn att äta hälsosam mat.
Problemet är dock att de kan göra mer skada än nytta. Du kanske får ditt barn att äta broccolin, men inte för att deras kropp vill ha det. Det här är inte den sortens ätande du vill uppmuntra, oavsett om maten som konsumeras är grönsaker eller kakor.
2. ”Nu räcker det med pasta, ät lite frukt i stället”
Här lägger ditt barn mat på tallriken för att deras kropp säger åt dem att göra det. Kanske är de fortfarande hungriga.
– Att skapa miljöer där barn kan tillåts lyssna på sina kroppar kommer att göra dem redo att på ett framgångsrikt sätt upptäcka hur självförtroende och tillfredsställelse ser ut för dem, säger Alissa Rumsey.
Genom att säga åt barnet att välja något ”renare” eller ”hälsosammare”, säger du oavsiktligt åt honom eller henne att inte lyssna på sin kropp.
3. ”Titta vem som åt upp sin mat först”
Många av oss är uppfostrade till att äta upp all mat på tallriken. Jag menar, hur många gånger har du inte fått höra ”tänk på alla hungriga barn som inte får någon mat alls?
Men verkligheten är den att våra barn får tillräckligt med mat, så att böna och be dem fortsätta äta skapar lika negativa matvanor som att att tvinga dem att upp sin broccoli innan de får efterrätt.
4. ”Pommes frites kommer att göra dig tjock/är inte bra dig”
– Vi vill inte att barn ska tänka på mat som dålig eller bra, säger ätstörningsspecialisten Jillian Lambert.
Crystal Williams tillägger:
– Om de får lära sig att en viss mat är ”dålig” kan barn känna att de måste äta den i hemlighet, dölja bevisen och hetsäta. Det kan få dem att känna skam.
Om du säger att pommes frites är dåligt så kan ditt barn tro att de gör fel som äter det eller ens gillar pommes frites.
– Vi vill inte heller att barn ska döma sig själva efter vad de äter eller att vi ska döma dem eller oss själva efter vad vi äter, säger Jillian Lambert.
5. ”Släng inte mat!”
Hur frestande det än kan kännas att skrika det här när du ser ditt barn hälla upp ett berg av flingor, som du vet att han eller hon aldrig kommer att äta upp, så uppmuntrar den här frasen barn att äta upp det som finns på tallriken – inte på grund av kroppens hungersignaler – utan för att undvika att kasta bort maten.
Om dina barn håller på att lära sig att ta mat själva och behöver hjälp med att räkna ut hur en rimlig portionsstorlek ser ut, kan du i stället säga: ”Varför börjar du inte med så här mycket, och sedan kan du ta mer om du vill ha det. ”
6. ”Du måste ta en tugga”
Vi vill alla att våra barn ska vara öppna för att prova ny mat. Och om den maten råkar ha tillagats av en släkting vid ett speciellt tillfälle, kan man känna lite extra press. Som förälder vill man ju inte att ens barn ska framstå som oförskämt som vägrar äta det som serveras.
Det finns dock ett par anledningar till varför du inte ska försöka tvinga ett barn att äta - oavsett hur lite det är.
För det första skapar det en maktkamp du aldrig kan vinna. Kommer du verkligen att tvinga ditt barn att sitta kvar vid bordet, ensam och stirra på den där sparrisen?
För det andra vill du inte skapa en vana där barnet äter det andra säger åt honom eller henne att äta. De kanske inte är några problem när uppmaningen kommer från på dig, men vad händer om en främling på sociala medier gör samma sak?
Att lära barn att lyssna på sin egen kropp kan skydda dem mot de skadliga budskape om att mat som finns därute.
7. ”Du kan äta hur mycket brysselkål du vill, de är goda/nyttiga/hälsosamma”
Det kan verka mer ofarligt att sätta etiketter som ”bra”, ”rena” eller ”hälsosamma” på livsmedel än att peka ut dem som ”dåliga”, men det har samma effekt.
Barn kommer snabbt att dra slutsatsen att om ett livsmedel kan vara ”bra” så är barnet bättre ju mer det äter av just det livsmedlet, menar Crystal Williams.
Sådant moraliserande kan leda till en matskam som i sin tur leder till att barnet äter mer av den ”dåliga” maten och dessutom fortsätter äta trots att det är proppmätt.
8. ”Jag var duktig i dag så jag förtjänar en andra portion”
Uttalanden som dessa antyder att mat är något våra kroppar måste förtjäna.
Eftersom du bara syftar på just din kropp så kanske du tror att du skyddar ditt barn, men riktigt så funkar det inte.
– Även om du inte kommenterar vad ditt barn äter eller barnets vikt, så ser de vad du gör och hur du pratar om dig själv – och internaliserar det, säger Alissa Rumsey till Huffington Post.
9. ”Jag åt kakor tidigare så jag ska bara äta lite sallad nu”
Utan att ens använda orden ”bra” eller ”dåligt” kopplar du kakor till något som är fel och sallad till ett straff. Du talar också om för ditt också att vad de åt tidigare den dagen, inte kroppens hungersignaler, borde bestämma vad de ska äta nu.
Låt inte allt handla om mat
Du kanske nu undrar vad du egentligen kan säga till ditt barn vid matbordet, eller om det ens är säkert att prata om mat överhuvudtaget. Men att hålla matpratet neutralt betyder inte att du inte kan nämna vad som finns på din tallrik - gör det utan att moralisera bara.
– När det gäller våra familjemåltider, låt oss passa på att njuta av varandras sällskap, inte låta allt handla om maten, säger Jillian Lambert.
Och när du pratar om mat, försök använda sensoriska detaljer istället för värdeladdade termer. Kakor kan vara sega, sallad krispig och tomater söta. Be ditt barn att beskriva maten de äter. Hur smakar den? Hur känns den i kroppen?
Även om vi inte fullt ut förstår de komplexa orsaker till varför barn drabbas av ätstörningar, så vet vi att det barnen får lära sig i unga år stannar kvar hos dem livet ut. Det är möjligt att ändra negativa synsätt, men det är inte lätt.
LÄS MER: Maten du ska undvika för att slippa farliga bukfettet
LÄS MER: Fiberboosta – 40 livsmedel du borde äta av varje dag