Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att handla varor efter säsong behöver inte vara svårt. Här har vi samlat råvaror i säsong månad för månad.
Att handla varor efter säsong behöver inte vara svårt. Här har vi samlat råvaror i säsong månad för månad.
Att handla varor efter säsong behöver inte vara svårt. Här har vi samlat råvaror i säsong månad för månad.
Många gånger kan man få till riktigt goda middagar på frysta råvaror. Dessutom kan de innehålla mer näring än färska, enligt dietisten Sara Ask.
Många gånger kan man få till riktigt goda middagar på frysta råvaror. Dessutom kan de innehålla mer näring än färska, enligt dietisten Sara Ask.
Många gånger kan man få till riktigt goda middagar på frysta råvaror. Dessutom kan de innehålla mer näring än färska, enligt dietisten Sara Ask.
1 AV 2
Att handla varor efter säsong behöver inte vara svårt. Här har vi samlat råvaror i säsong månad för månad.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
2 AV 2
Många gånger kan man få till riktigt goda middagar på frysta råvaror. Dessutom kan de innehålla mer näring än färska, enligt dietisten Sara Ask.
Foto: Shutterstock

Årets säsongsvaror du inte får missa – månad för månad

Att äta säsongsbaserad mat är både nyttigt, bättre för miljön och kan i många fall även vara billigare. Nedan listar vi de bästa varorna för varje månad och dietisten Sara Ask svarar på varför det är nyttigt att äta säsongsbaserat.

– Man kan skaka liv i det mesta, säger Sara Ask.

Rotfrukter, bär, grönsaker och frukt. Svenska råvaror kan sätta guldkant på tillvaron och innehåller ofta massa goda fibrer, antioxidanter och härliga vitaminer. Men vad är egentligen i säsong, månad för månad? Vi har listan, baserad på naturskyddsföreningen.

Januari, februari, mars: Lagringstider!

Mat i säsong: Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål & äpple. 

Under vintermånaderna är det dags för lagring. Rotfrukter och baljväxter är två viktiga råvaror som håller sig året om och är goda att ha i grytor eller i en wok.

– Under vintern ska man satsa på grova grönsaker, vitkål, rotfrukter och sådant som inte innehåller så mycket vatten. Grönkål kan skördas på vintern, den är näringsrik och har många användningsområden,, säger Sara Ask.

Att undvika vattenbaserade grönsaker, som gurka och tomat, är bra om man vill lagra varorna längre. Rotfrukter, kål och grova grönsaker kan ligga månad ut och månad in. Sara Ask vill även slå ett slag för frysta grönsaker.

– Om man längtar efter sådant som inte är rotfrukter, kan man kolla i frysdisken. Ofta innehåller frysta grönsaker lika mycket eller mer näring än färska grönsaker, säger hon.

Sara Ask berättar även att konserverade tomater kan vara en vara att titta efter under vintern.

– Det kanske man inte vill ha i en sallad, men i en palak paneer är konserverade tomater och frysta grönsaker jättebra.

Känner du dig trött ofta? Då kan du lida av järnbrist. Här kan baljväxter hjälpa dig! Baljväxter som torkade ärtor, linser och bönor går att lagra året om. De innehåller även fibrer och mycket annan bra näring.

Saras tips för vintermånaderna: Januari, februari och mars är de tuffaste månaderna, då det finns minst råvaror i säsong att välja mellan. Det är nu man får vara som mest kreativ!

April, maj, juni: Tid för sallad!

Mat i säsong: Isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål. och rabarber.

Under våren är det tid för många att förbereda för odling. Men i början av våren, i april och maj, händer det inte så mycket rent säsongsvarumässigt. Många råvaror som är året runt-varor är bra alternativ även dessa månader. 

Men i juni dyker det upp en del. Isbergssallad, rödbetor och rabarber kan man hitta i butikerna och ger goda sallader och pajer. Dessutom är rabarber rik på C-vitamin. 

– Under våren och sommaren är det lättare att äta i regnbågens alla färger. Inte bara grönsaker, passa på att äta många olika frukter och bär också, säger Sara ask.

Saras tips för våren: Håll i fantasin även under våren. Fortsätt äta rotfrukter som innehåller mycket fibrer. Då blir vi mättare på lagom mycket mat!

Juli, augusti, september: Superfoods!

Mat i säsong: Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini. Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron. 

– På sommaren vill jag slå ett slag att man passar på att äta enligt regnbågens alla färger. Nu finns det massa svenska rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Passa även på att äta av det som finns i naturen! Hallon, blåbär, lingon. Hjortron om du bor så till, säger Sara Ask.

Under sommaren är det såkallade superfoods som står på schemat. Fiberrikt och antioxidantrika råvaror kan ge oss en hälsoboost deluxe. Men om det blir billigare vågar inte Sara Ask svära på.

– Jag vet inte hur mycket billigare det kan bli, det beror lite på tillgång och efterfrågan. Ju mer man kan lagra en grönsak desto billigare kan det vara. Finns det god tillgång brukar priset ofta sjunka, men det kan variera från säsong till säsong, säger Sara Ask och fortsätter:

– Det kan ju vara säsong för något men så har vädret inte tillåtit att det vuxit så bra, då blir tillgången mindre.

Även här vill Sara Ask slå ett slag för frysdisken. Det är ofta även ett billigare alternativ, trots att känslan man får av att handla färskvaror inte riktigt är densamma.

– Man blir sällan sugen när man ställer sig framför frysdisken och kollar. När man står på bondens marknad tänker man - mums! Men man ska påminna sig själv om hur gott det faktiskt kan bli när man wokar eller använder frysta varor i grytor. Med kryddor och olivolja kan man skaka liv i det mesta, säger hon.

Saras tips under sommaren: Många kanske tänker att tillagade grönsaker innehåller mindre näring efteråt men så är det verkligen inte. Tillagar man krossade tomater med frysta morrötter och fryst lök så hinner näringen bli mer lättillgänglig än vad det kan bli med färska varianter.

Oktober, november, december: Skördetid

Mat i säsong: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri, äpple. 

Under hösten finns det som allra flest råvaror i säsong. Dessa månader är såkallade skördemånader, vilket innebär hög tillgång på flera goda grönsaker, frukt och bär.

– Det är suveräna grönsaker som kommer på hösten! Kålen har blivit väldigt populär, från att ha varit en illaluktande tråkig historia till att verkligen lyfts i alla möjliga rum, Nobelfesten bland annat, säger Sara Ask.

Hennes personliga favorit är den omåttligt populära grönkålen. Förutom att den går att göra till både delikata chipsalternativ till goda pajer innehåller den mycket fibrer. 

– Dessutom är den spenstigare än till exempel spenaten som gärna vill försvinna i pannan när man tillagar den, säger Sara Ask.

Saras tips för höstmånaderna: Under hösten är det även här läge att kolla vad som finns i naturen, speciellt lingon kan det finns mycket av. 

Finns det några nackdelar?

Rent hälsomässigt finns det inte många nackdelar att äta efter säsong enligt Sara Ask. Men däremot kan det ibland kanske kännas övermäktigt att handla efter säsong hela tiden, menar Sara Ask.

– Vissa kan nog tycka att det blir för krångligt, att det känns som att man tappar matglädjen och kreativiteten. Det är synd. Mitt tips är att ha detta som ett grundtänk, men inte vara för hård mot sig själv. Sätt ribban lagom högt och hitta balansen som funkar för dig.