Hur slipper man bukfetma?
1 av 2: Hur slipper man bukfetma? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Måste jag skippa öl för att slippa kulmagen?”

Min särbo säger att jag ska undvika kolhydrater för att minska min växande kulmage. Vilken mat innehåller kolhydrater? Hur ska jag äta i stället? Måste man skippa öl och vin?

Det är lite av en myt att det är kolhydrater, eller specifikt öl, som orsakar just bukfetma. Det handlar mer om kosten i stort och det kaloriöverskott som lagras på och i kroppen. Hos vissa sker det runt magen. Det vi vet om bukfetma är att den sortens fett som lagras in mellan organen är ett farligare fett, som kan ge ökad risk för bland annat hjärtkärlsjukdom.

Du kan göra mycket för att minska bukomfånget. Dels handlar det om motion, dels om kosten. Att äta mer växtbaserat och mindre kött och chark kan vara en bra start. Snabba kolhydrater, som socker och vitt mjöl, är bra att undvika. 

Satsa på fullkorn

Välj i stället mer fullkorn som har positiva hälsoeffekter på kroppen. Genom att lägga om kost och livsstil kommer du att må bättre på sikt och minska risken för sjukdom.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Visst kan du dricka lite öl eller vin någon gång, det handlar om mängden. Se på din kost i stort och börja med att byta ut en sak i taget så blir det inte så avancerat. Ett sätt som tilltalar en del är att fortsätta äta samma mat som du gör i dag, men att äta 25 procent mindre portioner. På så sätt minskar energiintaget utan att du behöver ändra så mycket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!