Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist. Här ger hon sina bästa råd.
1 AV 2
2 AV 2
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist. Här ger hon sina bästa råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Mamma har så dålig matlust – vad kan vi göra?”

”Min gamla mamma har dålig matlust och har börjat bli väldigt smal. Hon säger att hon inte får i sig så mycket mat. Jag känner mig orolig, hon bor själv och klarar sig för övrigt.

Har du tips på god, riktigt näringsrik mat jag kan hjälpa henne med?”

//Karin

Dietisten svarar: ”Lätt att hamna i en nedåtgående spiral”

”Det är ju så att både smak och aptit försämras med åldern och ju mindre man äter, desto mindre energi får man till att laga och äta mat. Lätt att hamna i en nedåtgående spiral alltså. Det är viktigt att göra det enkelt att få i sig ordentligt med energi och näring. Att förbereda rätter är bra. Laga gärna storkok av soppor och grytor. Berika med smör, olja, grädde eller äggula. Då behöver inte portionerna bli större, men energiinnehållet ökar.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Att lägga till flera små måltider under dagen är bra, och gärna en efterrätt. Det behöver inte vara lagad mat till alla mål, men se till att det blir ordentligt med protein. Använd till exempel makrill eller kokt ägg som pålägg. Se till att drycken också innehåller energi till exempel mjölk, saft eller lättöl.

Det kan också vara värt att se om det går att beställa mat från något närliggande servicehus eller restaurang. Kanske kan din mamma till och med ta sig i väg och äta lunch någonstans.”