1 av 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Karin: Kan mina unga barn bli vegetarianer?

Mina barn är tre och åtta år och vi funderar på att gå över till helt vegetarisk mat. Hur ska jag tänka för att barnen ska få i sig allt? De gillar inte mjölk och ost, så redan där är det lite krångligt. 

Tacksam för råd!

//Karin

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det går jättebra att låta barnen äta vege­tariskt. Som alltid är det viktigt att vara påläst så att du till exempel vet vilka ersättningsprodukter du bör välja för att täcka näringsbehovet. De näringsämnen du behöver ha lite extra koll på är D-vitamin, B12 och järn.

Många ersättningsprodukter är berikade och i annat fall gäller det att välja rena produkter som inte är processade så att näringen bevarats, som linser, bönor, grönsaker, bär, nötter och frön. B12 finns endast i animaliska produkter så du får räkna på om det räcker med till exempel ägg och yoghurt. I annat fall är det tillskott som gäller.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Samma sak med D-­vitamin som är svårt att få i sig i större mängd genom vegetabilier. Där kan ett tillskott vara bra under september till maj.

Om du känner dig orolig över näringsintaget kan du alltid gå och ta prover hos läkaren. Det finns också att beställa på nätet. Om det ser bra ut kan du känna dig trygg med att familjen får i sig tillräckligt med näring.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!