1 av 3 Foto: Shutterstock
2 av 3 Foto: Shutterstock
3 av 3

Kan man ta tillskott för bättre hy?

Hej, jag undrar om trenden att äta kollagen, kan det göra att man får bättre hy? Tycker du att man ska ta tillskott? Och i vilken mat finns det?

/Anna

Dietisten Sofia Antonsson svarar:

Kollagen är ett protein som bygger upp hår, naglar och gör huden spänstig och slät. Produktionen av kollagen minskar i takt med att vi åldras vilket leder till fina linjer, rynkor och lite slappare hud. Att det skulle gå att äta kollagen för att få bättre hy har ännu inte bevisats i studier, även om mycket forskning pågår just nu. 

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Du hittar kollagen i kött, sojaprodukter, röda bär, grönsaker och nötter. Det finns också ämnen som kan boosta kollagenet i huden och det är A- och C-vitamin. Ibland ingår de i serum, men det är också bra att se till att få i sig dessa via kosten så satsa på frukt och grönsaker så får du se om det ger effekt. Kollagentillskott är ofarligt om du vill testa det, men jag skulle nog ändå rekommendera dig att prova kosten först.

LÄS OCKSÅ: Ska jag äta kosttillskott under vintern? 

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan ge skydd mot covid-19 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!