Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan man äta för mycket svamp?

”Jag undrar hur det är med näring i svamp? Vi plockar mest kantareller, både trattkantareller och vanliga gula, samt karljohanssvamp. Hur näringsrika är de? Och hur mycket kan man äta?”

//Bosse

Dietisten svarar: Begränsa intaget av champinjoner

”Hej Bosse! Nja, svamp är väl inte det mest näringsrika livsmedlet, men svamp som fått växa i skogen och fått sol på sig innehåller en hel del D-vitamin. I övrigt innehåller de lite B-vitaminer och fibrer. När det gäller mängder finns det egentligen ingen begränsning på kantareller eller karljohanssvamp.

Däremot finns det rekommendationer om att begränsa intaget av champinjoner och portobellosvamp. Det eftersom de innehåller fenylhydraziner som i försök med möss har visar sig kunna orsaka cancer. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Att samma skulle gälla för människor är inte klarlagt men Livsmedelsverket har ändå gått ut med en varning. Rådet är att äta max ett par hekto champinjoner per månad. Det gäller både råa och tillagade champinjoner – men mest gift finns i de råa. Detta gäller endast champinjoner och inte kantareller eller karljohanssvamp så ni kan lugnt fortsätta äta dessa.”