1 av 2 Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson reder ut vad magnesium är bra för.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson reder ut vad magnesium är bra för. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan magnesium vara bra för tarmarna?

Hej, jag har läst att magnesium är bra för tarmarna - stämmer det? Finns det något annat som är bra med magnesium? Vilken mat ska jag äta för att få i mig det?

/Maria

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Magnesium är en viktig mineral som är involverad i många enzymatiska reaktioner i kroppen. Den är viktig för allt ifrån hjärtfunktion till omsättningen av kalcium och D-vitamin. Det verkar som att många av oss har svårt att nå upp till rekommenderat intag av magnesium. Det kan dels bero på att vi äter allt mer processad mat, men också att vårt levnadssätt som gör att magnesiumförlusterna ökar. 

Bra källor till magnesium är fullkornsprodukter, frön, mörk choklad, nötter och baljväxter

Bra källor till magnesium är fullkornsprodukter, frön, särskilt pumpakärnor, mörk choklad (!), nötter och baljväxter. Om du vill ta ett tillskott på magnesium är det bra att känna till att vissa former, till exempel magnesiumoxid, har sämre upptag i kroppen. Då går merparten ut via tarmen där det har en laxerande förmåga. Bra för den som är åt det förstoppade hållet, men om du vill förbättra upptaget i kroppen är det bättre att välja en annan sort till exempel magnesiumglycinat. Här får du prova dig fram vilken sort som fungerar bäst för dig och din mage.

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

LÄS OCKSÅ: Kan jag lindra ledvärk med rätt kost?
LÄS OCKSÅ: Hur äter jag om jag vill testa ”16 weeks of hell”? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!