Kan det vi äter påverka våra leder?
1 av 2: Kan det vi äter påverka våra leder? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan jag lindra ledvärk med rätt kost?

Jag har med stigande ålder fått det jobbigt med ledvärk. Knän, handleder, rygg och höfter. Kan jag lägga om kosten för att lindra? Vad ska jag äta?

//Maj-Britt

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det finns i dag inga vetenskapliga kostråd vid just ledvärk. Därmed inte sagt att det inte går att göra något åt!

Det man inom forskning tittar mycket på just nu är en antiinflammatorisk kost som potentiellt skulle kunna påverka just ledvärk. Det pågår till exempel studier med antiinflammatorisk kost till barn med reumatism i Sverige. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Den antiinflammatoriska kosten är inte helt klart definierad, men går ut på att man äter ren mat lagad från grunden och undviker processad mat och tillsatser. Kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter, nötter, frön, grönsaker, frukt och bär är fritt fram medan socker och processat kött är uteslutet. En del väljer samtidigt bort sädesslagen, men där finns inga klara riktlinjer än så länge.

Det är alltså en kost som är relativt lik den som Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta och helt ofarlig att prova.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!