1 av 2
2 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan jag få cancer av grillad mat?

Jag är den som brukar stå vid grillen – nu har min fru börjat klaga på att jag grillar för hårt, hon säger att det är cancerframkallande.

Stämmer det? Hur ska man grilla för att undvika cancer?

/Leif

Dietisten svarar och ger råd

Hej Leif! 

Jag är nog beredd att hålla med din fru i den här frågan. När man grillar eller steker mat hårt i höga temperaturer bildas ämnen som setts öka risken för hud-, lever- och magcancer. Även om man inte kunnat komma fram till hur mycket av dessa ämnen vi kan få i oss innan det blir skadligt så är min rekommendation att undvika bränd mat. Är maten för bränd tar det dessutom över smaken från råvaran – och det vill man ju inte. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Längre tillagningstid på grillen ökar risken för att tveksamma kemikalier att bildas. Tillaga mindre bitar och gärna under kortare tid. Det går också att försteka maten innan man lägger den på grillen för att minska grilltiden. Det är en stark trend just nu med vidbränd och sotig mat i kokböcker. Det är snyggt på bild, men helt klart inte särskilt hälsosamt.

//Sofia Antonsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!