Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gluten – hur bra eller dåligt är det egentligen för vår hälsa?
Gluten – hur bra eller dåligt är det egentligen för vår hälsa?
Gluten – hur bra eller dåligt är det egentligen för vår hälsa?
Gluten – hur bra eller dåligt är det egentligen för vår hälsa? Foto: Oleksandra Naumenko / Shutterstock

Kan jag bli piggare utan gluten? Dietisten svarar

Gluten och dess påverkan på vår hälsa har diskuterats mycket de senaste åren. Är det så dåligt som det i bland framställs eller är det helt okej att äta?

Här ger legitimerade dietisten Sofia Antonsson sina bästa råd och rekommendationer för hur du ska tänka.

Läsarfråga: Jag är 55 år, motionerar och äter sunt och varierat med mycket frukt och grönt. Ändå har jag känt mig trött hela hösten, vilket till viss del säkert kan förklaras av stress. 

Till min fråga: En väninna som slutat med gluten påstår att hon blivit mycket piggare. Stämmer det? Eller finns det något annat jag kan göra med kosten för att bli av med tröttheten? 

Läkaren svarar: ”Trötthet kan ju bero på en mängd olika saker”

Gluten har under flera år varit aktuellt i hälsodebatten. Ny forskning visar att det dock inte nödvändigtvis är bättre för hälsan att äta glutenfritt, framför allt inte om man baserar intaget på glutenfria ersättningsprodukter.

Den som har celiaki, glutenintolerans, ska äta strikt glutenfri kost. Så långt är det enkelt. Många som har orolig mage, IBS, undviker gluten i tron om att det är bröd och pasta som ger ballongmage. Det stämmer i viss mån, men i det här fallet är det fibrerna i sädesslagen och inte själva glutenproteinet som ger symtom. Då är surdegsbröd ofta ett snällare alternativ.

Sofia Antonsson, legitimerad dietist. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den sista gruppen är de som slutar med gluten och känner att de mår bättre. Det gäller långt ifrån alla, så här får man testa sig fram. Om du vill ta bort gluten under en period rekommenderar jag att du äter naturligt glutenfritt och behåller din sunda kost som grund. Därefter utvärderar du.

Gluten i sig bidrar inte med så mycket näring, men det finns i produkter som är bra för vår hälsa, exempelvis fullkornsprodukter, så det är onödigt att undvika livsmedel i onödan om det inte ger någon tydlig effekt. Trötthet kan ju bero på en mängd olika saker, så jag skulle också ta och kolla upp dina nivåer av järn och D-vitamin för att se att du inte ligger för lågt där.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se