Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grönsaker är en viktig del i kosthållningen, men vad händer om man hatar allt grönt? Finns det alternativ?Grönsaker är en viktig del i kosthållningen, men vad händer om man hatar allt grönt? Finns det alternativ?Grönsaker är en viktig del i kosthållningen, men vad händer om man hatar allt grönt? Finns det alternativ?
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
1 AV 2
Grönsaker är en viktig del i kosthållningen, men vad händer om man hatar allt grönt? Finns det alternativ?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag hatar grönsaker – vad kan jag äta i stället?

Att grönsaker är nyttigt är knappast en hemlighet. Men vad gör man om man verkligen ogillar allt vad grönsaker heter?

Sofia Antonsson, legitimerad dietist, ger sina bästa råd.

Läsarfråga: ”Jag hatar grönsaker finns det något alternativ för att äta nyttigt? Min tjej tjatar på mig att jag ska äta mer grönt, men jag gillar det bara inte. Vad kan jag göra?”

Dietisten svarar: Hitta dina favoriter

– Hej! Det låter inte bra, men jag förstår helt klart att man inte kan gilla allt, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Så här tänker jag: Det finns ju hur många grönsaker som helst och det fina är att det räcker med att hitta några som du tycker fungerar. Prova att göra en god dressing, då blir det roligare att äta. Leta fram några bra recept med olja och vinäger som grund och smaksätt med till exempel honung, senap, citron eller lingon. Min favorit är riven morot med citrondressing.

– Det behöver alltså inte vara supervarierat, det viktiga är att du får i dig några sorter för att tillgodose behovet av fibrer, vitaminer och mineraler. Det går också bra att lägga grönsakerna i maten. Prova svarta bönor, linser eller kikärter i köttfärssåsen, spenat i omeletten eller en morotssoppa.

– Ni får göra ett grönsakstest hemma. Lägg fram olika sorter, hacka, fräs på, riv och ät naturella eller prova med en dressing. Behåll de du tycker om och kör på det så blir det bra.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se