Grönsaker är en viktig del i kosthållningen, men vad händer om man hatar allt grönt? Finns det alternativ?
1 av 2: Grönsaker är en viktig del i kosthållningen, men vad händer om man hatar allt grönt? Finns det alternativ? Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
2 av 2: Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag hatar grönsaker – vad kan jag äta i stället?

”Jag hatar grönsaker finns det något alternativ för att äta nyttigt? Min tjej tjatar på mig att jag ska äta mer grönt, men jag gillar det bara inte.

Vad kan jag göra?”

//Magnus

Dietisten svarar: Hitta dina favoriter

Hej Magnus! Det låter inte bra, men jag förstår helt klart att man inte kan gilla allt.

Så här tänker jag: Det finns ju hur många grönsaker som helst och det fina är att det räcker med att hitta några som du tycker fungerar. Prova att göra en god dressing, då blir det roligare att äta. Leta fram några bra recept med olja och vinäger som grund och smaksätt med till exempel honung, senap, citron eller lingon. Min favorit är riven morot med citrondressing.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Det behöver alltså inte vara supervarierat, det viktiga är att du får i dig några sorter för att tillgodose behovet av fibrer, vitaminer och mineraler. Det går också bra att lägga grönsakerna i maten. Prova svarta bönor, linser eller kikärter i köttfärssåsen, spenat i omeletten eller en morotssoppa.

Ni får göra ett grönsakstest hemma. Lägg fram olika sorter, hacka, fräs på, riv och ät naturella eller prova med en dressing. Behåll de du tycker om och kör på det så blir det bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!