1 av 2 Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag har så bubblig mage – är jag laktosintolerant?

Hej, min mage är ofta bubblig och uppblåst. Kan jag vara laktosintolerant? Hur ska man veta, och vad ska jag i så fall göra? /Bosse, 54 

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det låter som att dina symtom stämmer överens med de man upplever vid laktosintolerans. Frågan är bara om det är laktosen som är orsaken till besvären? Det finns många tillstånd som kan ge bubblig och uppblåst mage så det gäller att ta reda på vad det är som ställer till det. 

Det enklaste är att själv prova att utesluta laktos för att se om symtomen förbättras. Om det hjälper är det troligt att du blivit laktosintolerant. Det kan egentligen uppstå när som under livet och du får själv hitta en gräns för hur mycket laktos du tål. Vanligen klarar även laktosintoleranta till exempel lite vanlig mjölk i kaffet så det är inte nolltolerans. Om du däremot inte känner skillnad trots att du äter laktosfritt kan det vara till exempel IBS (irriterad tarm) du har. Då är det bra att ta kontakt med en dietist för att få hjälp med en ordentlig kostbehandling.

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

LÄS OCKSÅ: Kan magnesium vara bra för tarmarna? 

LÄS OCKSÅ: Hur äter jag om jag vill testa ”16 weeks of hell”?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!