Är det mjölken som är boven?
1 av 3: Är det mjölken som är boven? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 3: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 av 3

Hur vet jag om jag är laktosintolerant?

Jag misstänker att jag har blivit laktosintolerant. Vad är det för symptom egentligen? Själv känner jag mig ”uppkörd” i magen. Hur ska jag äta för att det ska bli bättre?

/Magnus

Dietisten Sofia Antonsson svarar

De klassiska symtomen på laktosintolerans är buller, oro, gaser och explosionsartad diarré ett par timmar efter intag av laktos. Ett enkelt sätt att prova om det verkligen är laktosen som är boven är att dricka ett glas mjölk på fastande mage och se vad som händer. Du kan också prova att under en period byta till laktosfria produkter för att se om magen lugnar ner sig. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Om din mage inte blir så mycket bättre av laktosfritt så är det mer troligt att du har IBS. Då är laktos en molekyl av många kan störa magen och du behöver förmodligen utesluta andra sorters livsmedel som kan ge liknande symtom. Eftersom det är svårt att laborera med kosten själv rekommenderar jag dig att ta kontakt med en dietist där du bor alternativt göra en IBS-behandling online.

 

 

LÄS OCKSÅ: Laktosintolerant? Här är 14 saker du bör veta 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!