1 av 3: Viktigt att undvika brist
Vad är egentligen tryptofan och vad händer om vi får i oss för lite?
2 av 3: Vad är egentligen tryptofan och vad händer om vi får i oss för lite? Foto: Shutterstock
Dietisten och kostrådgivaren Sofia Antonsson svarar och ger råd.
3 av 3: Dietisten och kostrådgivaren Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur får man i sig tryptofan utan att äta tillskott?

”Många av mina vänner tar tillskott med tryptofan. Vad är det? Och vilken mat ska man äta för att få i sig det om man inte vill äta tillskott?”

//Karin

Dietisten: Välj livsmedel rika på tryptofan

”Tryptofan är en essentiell aminosyrora som är en beståndsdel i protein som finns i många vanliga livsmedel. I kroppen omvandlas tryptofan till serotonin, som kallas ”må bra-hormonet” eftersom det påverkar vår sinnesstämning positivt.

För lite serotonin ses ofta hos personer med depression så det är ett viktigt ämne. På senare tid har det börjat skrivas allt mer om tillskott med tryptofan. Det är dock förbjudet att sälja dessa i Sverige, men går att få på recept via läkare.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Mitt tips är att i stället välja livsmedel som är rika på tryptofan och äta lite av dessa varje dag. Välj ägg, soja, kött, fisk, grönsaker, nötter, frön och mjölkprodukter. Att äta sig lycklig skulle ju vara underbart, men där är vi inte än. Dock tittar man mycket just nu på kostens påverkan på bland annat depression och hittills rimmar det bra med rådande rekommendationer som säger mer grönsaker, mindre socker och processad mat. Så småningom kan vi säkert ge ännu mer specifika råd.”

Aktuellt just nu