Dietist Sofia Antonsson svarar:
Ja, nu är det lite speciella tider då vi inte får resa till värmen och tanka på D-vitaminlagren. Då får vi vara lite kreativa med kosten i stället och kanske också ett tillskott. Just nu kikar man mycket på D-vitaminstatus kopplat till risk för Covid-19 så det finns all anledning att fokusera på intaget här.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare
Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
D-vitamin finns främst i fet fisk (lax, makrill, böckling och sill), men även i vild svamp och berikade mejeriprodukter som margarin, smör, mjölk, fil och yoghurt. Det kan vara en utmaning att nå upp till den dagliga rekommendationen på 10-20 mikrogram/dag beroende på ålder. Mitt tips är att äta livsmedel som innehåller D-vitamin, men att komplettera det med ett tillskott. Om du vill veta exakt hur du ligger till kan du ta ett prov hos läkaren. Ligger du lågt eller till och med har brist kan du behöva ta tillskott med högre doser än dagsbehovet.