Dietist Sofia Antonsson svarar:
D-vitamin finns naturligt i relativt få livsmedel. Fet fisk är en bra källa, men kanske något vi inte äter så ofta som vi borde, 2-3 gånger per vecka. Svamp och ägg innehåller också D-vitamin liksom berikade produkter som mjölk, fil, yoghurt och smör, som står för en stor del av vårt D-vitaminintag. Numera är även växtbaserade drycker ofta berikade med D-vitamin.
FRÅGA DIETISTEN
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
Eftersom D-vitamin är fettlösligt är det bra att ta det i samband med att du äter lite fett. De flesta tillskott i kapselform innehåller också någon sorts vegetabilisk olja för att öka absorptionen. D-vitamin interagerar med andra näringsämnen och ökar bland annat kalciumupptaget i tarmen vilket kan förebygga benskörhet. Om du är osäker på din D-vitaminstatus är det lätt att ta ett blodprov hos din läkare. Om det ser bra ut kan du satsa vidare på kosten, men för många av oss är tillskott på D-vitamin nödvändigt under perioden september till maj då vi inte kan tillgodogöra oss D-vitamin från solen.
LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan ge skydd mot covid-19
LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist