1 av 3 Foto: Shutterstock
2 av 3 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 av 3

Hur äter jag om jag vill testa ”16 weeks of hell”?

Hej, Jag funderar på att göra en ”16 weeks of hell” som många kändisar gått igenom. Jag tror att det är det som kallas keto. Vad ska man äta då?

/Stefan

Keto eller ketogen kost är egentligen en extremform av LCHF, men med en begränsad mängd protein och därmed mer fett. När du äter en blandad kost använder kroppen glukos från kolhydrater som primärbränsle. 

När man börjar dra ner på kolhydraterna tvingas kroppen så småningom att byta bränslesort till så kallade ketonkroppar som tillverkas av fett. Tillståndet man hamnar i kallas ketos och kan mätas genom ett urinprov. 

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Eftersom keto är snäppet striktare än LCHF när det gäller kolhydrater är intaget främst baserat på kött, fisk, ägg, olja, smör, ost och någon form av ovanjordsgrönsak. 

Min erfarenhet är att det är väldigt individuellt hur man reagerar på ett minskat intag av kolhydrater. Vissa mår bra, medan andra mår direkt dåligt. En del går ner i vikt, får bättre blodsockerkontroll och presenterar bättre på träningen. Men, med det vi vet i dag om vikten av kostfibrer, fullkorn och näring för framför allt vår tarmhälsa så känns det här sättet att äta på lite tvärtemot. 

Det är säkert inte farligt att prova under en period, men i min värld känns det inte hälsosamt på lång sikt.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om keto-dieten!
LÄS OCKSÅ: Ketogen kost - bra för hälsan eller rentav livsfarligt? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!