Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur ska man egentligen tänka kring barn och kost?Hur ska man egentligen tänka kring barn och kost?Hur ska man egentligen tänka kring barn och kost?
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Hur ska man egentligen tänka kring barn och kost?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hjälp! Borde jag prata med min dotter om kost?

Jag undrar hur jag ska prata med min dotter som är elva år om kost? Jag är rädd för att skapa ätstörningar om jag tjatar för mycket om vad som är nyttigt. Vi försöker undvika socker hemma, men det är väldigt svårt att hålla på. Det finns otaliga tillfällen då barn bjuds på sötsaker och onyttigheter.

Dessutom gillar hon mest färdiga köttbullar och pasta. Har du några tips?

Dietisten svarar: Våga prata

Du tänker helt rätt. Beroende på vilken inställning och förhållningssätt din dotter har till mat kan man tänka på olika sätt. Jag tycker absolut att du kan prata med din dotter om mat utifrån näring, hälsa och att det ska vara gott att äta nyttigt. Metaforen att ge kroppen rätt bränsle, precis som en bil, brukar vara lätt att förstå. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Sen handlar det så klart om att servera varierad och allsidig kost. Ställ gärna fram många olika grönsaker som man kan plocka av, som en buffé. Då är det lätt att välja de man gillar. Oavsett om intaget blir snävt så fortsätt – tänk att varenda liten grönsak som äts är bra, även om det är samma varje dag.

När det gäller sötsaker är bra att begränsa hemma, framför allt de gånger du vet att det kommer kalas eller andra tillfällen att äta. Då kan man ju avstå hemma i stället den veckan.