PMS kan ställa till det rejält i kroppen.
1 av 2: PMS kan ställa till det rejält i kroppen. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Går det att lindra PMS med kosten?

”Jag har det tufft med PMS. Blir oftast väldigt sugen på godis då, varför är det så? Finns det något jag kan göra med kosten för att lindra?”

//Karin

Dietisten svarar: Dåligt humör och sötsug är vanligt

”Många kvinnor upplever sötsug i samband med mens och PMS (premenstruellt syndrom). Man tror att det beror på att kroppen reagerar på ämnen som bildas när kroppen bryter ner progesteron (gulkroppshormon). Konsekvensen blir låga nivåer av kroppens lugnande substanser GABA och serotonin. Här kommer dåligt humör och sötsug in i bilden. Jag tycker alltid att det är bra att först gå till en gynekolog för att se om du har en hormonell obalans som går att åtgärda.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Annars kan du så klart se till att du inte har sötsaker hemma den här perioden. Bunkra upp med nyttiga alternativ som bär, nötter, frön och popcorn!

På så sätt får du också i dig ordentligt med näring. Sug är ju väldigt ofta kopplat till känslor och därför går det i gång extra mycket när hormonnivåerna går upp och ner. Prova att avleda dig själv med ett stort glas vatten, en promenad eller en bok. Ju fler gånger du inte agerar på sötsuget, desto lättare blir det att stå emot nästa gång.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!