Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Fråga experten: Vad innebär det att äta AIP-kost?

Hej Sofia! Vad är AIP-kost? Jag har reumatism och min väninna säger att jag borde skippa mediciner och ära AIP. Har du några tips?

/Maria

Dietisten Sofia Antonsson svarar: 

AIP står för det autoimmuna protokollet som beskrivs kunna vara gynnsamt vid autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd. AIP bygger vanligen på paleo eller stenålderskost och liknar den antiinflammatoriska kosten, men är mer restriktiv när det gäller specifika livsmedel. Nötter, frön, ägg, potatis och baljväxter är till exempel inte tillåtet att äta. Därför ställer det höga krav på den som ska följa den här kosten. 

Det saknas evidens för AIP och det är därför inga kostråd som används inom vården. Däremot är det ofarligt att prova så länge som man är medveten om att det är en strikt kosthållning. Det gäller att läsa på och lära sig då det är mycket att förhålla sig till. För dig med reumatism kan du lättare utvärdera vilken effekt kostomläggningen har på dina besvär. Om du skulle känna dig bättre rekommenderar jag att du därefter diskuterar medicinering med din läkare.  

Hälsningar Sofia

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

LÄS OCKSÅ: Hur ska jag äta för att slippa finnar?  

LÄS OCKSÅ: Hur äter jag om jag vill testa ”16 weeks of hell”?