Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En ny enkätundersökning visar att allt högre matpriser har lett till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött.En ny enkätundersökning visar att allt högre matpriser har lett till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött.En ny enkätundersökning visar att allt högre matpriser har lett till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött.
1 AV 2
Historisk ökning av matpriserna senaste året
2 AV 2
En ny enkätundersökning visar att allt högre matpriser har lett till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsan kan påverkas av dyrare mat

Höjda priser leder till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött, visar en ny enkätundersökning. Ändrade matvanor kan leda till negativa effekter på folkhälsan, varnar nu Livsmedelsverket.

I undersökningen svarar fyra av tio – oavsett inkomstnivå – att de köper mindre färska grönsaker än tidigare. De med lägre inkomster väljer bort färska grönsaker i högre utsträckning.

Drygt en av tre säger även att de köper mindre frukt. Konsumenterna köper även mindre kött, kyckling och fisk.

”Så kallade levnadsvanesjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan öka på sikt om matvanorna försämras”, säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

 

 

Malin halverade sina matkostnader: ”Känns lite absurt”