1 av 2 Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Finns det mat som stärker immunförsvaret?

Hej, finns det mat som stärker immunförsvaret? Eller är det bara en myt? Jag tänker att det är något man åtminstone kan prova i dessa tider. 

/Lite orolig

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det finns i dag inga klara bevis för exakt hur man ska äta för att stärka immunförsvaret. Vi vet dock att 70 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och att tarmfloran därför spelar en stor roll. Utmaningen är att vi inte kan säga exakt vem som ska äta vad eftersom tarmfloran inte ser likadan ut hos alla människor. 

70 procent av immunförsvaret sitter i tarmen, tarmfloran spelar en stor roll

Det vi dock vet med säkerhet är att tarmbakterierna är beroende av, och lever på, vårt intag av fibrer och här kan vi göra mycket. Bara två av tio svenskar får i sig 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Nio av tio får heller inte i sig tillräckligt med fullkorn så det är alltså en bra idé att öka intaget av dessa. 

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Man har också sett att processat kött och socker inte verkar vara bra för tarmfloran. Så, satsa på rena livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter, rotsaker, fullkornsprodukter, nötter, frön och bär. Köp gärna frysta grönsaker och bär, de är minst lika näringsrika som de färska och lättare att ha hemma. Genom att äta mycket av dessa livsmedel får du, förutom fibrer, också i dig vitaminer och antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: Kan jag lindra ledvärk med rätt kost? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!