1 av 3: Viktigt att undvika brist
Kräsna barn gör ofta föräldrar oroliga.
2 av 3: Kräsna barn gör ofta föräldrar oroliga. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
3 av 3: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Får min dotter i sig för lite kalcium?

Min dotter är 10 år och gillar varken mjölk, ost eller yoghurt. Jag är orolig för att hon får i sig för lite kalcium, finns det något annat hon kan äta? Eller måste jag ge henne tillskott? Till saken hör att hon är lite krånglig med det också.

//Orolig mamma

Dietisten svarar: Kalcium är viktigt

Hej orolig mamma! Jag förstår att du är bekymrad, men det behöver du inte vara. Kalcium är viktigt för att bygga upp ett starkt skelett och det sker till stor del under tonåren. Kalcium finns i många livsmedel, även om mejeriprodukter är vår största källa. I dag är också växtbaserade drycker berikade med kalcium så om din dotter gillar havre- eller sojadryck går de alldeles utmärkt att använda i både smoothies och matlagning.

LÄS OCKSÅ: Så får du i dig kalcium – helt utan mejerier

Då kan hon ta tillskott

Det är enkelt att räkna på hur mycket kalcium man får i sig så mitt förslag är att du skriver upp vad din dotter äter under tre dagar och därefter räknar på kalciumintaget. Listor med kalciuminnehåll i olika livsmedel finns bland annat på Livsmedelsverkets hemsida. Om du ser att din dotter inte får i sig tillräckligt bör hon ta ett tillskott och då finns de som tuggtabletter, vilket förmodligen är lättare att få i sig.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!