En ingefärashot på morgonen är en bra start på dagen.
Ingefära går naturligtvis också utmärkt att använda i maten.
1 AV 2
En ingefärashot på morgonen är en bra start på dagen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Ingefära går naturligtvis också utmärkt att använda i maten.
Foto: Shutterstock

En shot av ingefära – hur nyttigt är det egentligen?

Att dricka ingefära i shots eller te är mer populärt nu än någonsin. Kanske för att ingefära säga ha många fördelar – som att det är så nyttigt att det kan hjälpa vid förkylning, öka fettförbränningen och vara bra för matsmältningen. Men vad är egentligen sant? Och kan gravida äta ingefära? Dietisten Karin Magnusson, guidar dig genom ingefärans heliga värld!

Vilka fördelar har ingefära – vad är det bra för?

– Jag tycker framför allt att en shot av ingefära är en fantastisk START på en bra morgon. Tar du en shot före frukost är det större chans att du sen äter en bra frukost, att det blir ägg, gröt, omelett och smoothies i stället för ett gäng rostade mackor och oboy, säger dietisten Karin Magnusson.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja – hur nyttigt är det egentligen?

Har ingefära några nyttiga och positiva egenskaper, enligt forskning?

– Det finns studier som funnit att ingefära är välgörande för matsmältningen, att det är bra för att motverka förkylningar och att det ökar förbränningen, pyttelite.

Hur mycket hjälper ingefära mot förkylning?

– Det är för sent att börja med ingefära när förkylningen redan brutit ut. Det är bättre att dricka det hela tiden, när man är frisk, för att förebygga förkylning! Och att dessutom äta mängder av bär och grönsaker för att få i sig massor av antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Hur mycket ökar ingefära förbränningen?

– Vi förbränner alltid en mix av kolhydrater och fett. Förbränningen är svår att påverka, det bästa tipset är att bygga muskler, men mat som till exempel ingefära och chili kan, genom att de ökar kroppens värmeproduktion, öka den marginellt.

– Problemet är dock att det är svårt att få i sig mycket av det. Viktigt att veta är också att ökad förbränning inte är samma sak som att går ner i vikt. För att gå ner i vikt måste energiintaget vara mindre än energiåtgången.

LÄS OCKSÅ: Hur nyttigt är egentligen rödbetsjuice?

Kan man ha något mer i en ingefära-shot för att göra den ännu nyttigare (exempelvis honung, gurkmeja eller citron?)

– Ja! Ju fler superlivsmedel desto bättre, i alla fall psykologisk, effekt. Honung, gurkmeja, citron och chili är jättebra att kombinera med ingefära.

Kan man äta ingefära när man är gravid?

Följ Livsmedelsverkets råd! (Se nedan.)

Enligt Livsmedelsverket går det bra för gravida att äta ingefära i normala mängder, de mängder som anges i recept för att krydda mat och bakverk. Men högre doser bör man undvika vid graviditet, då det kan bidra till ökad sammandragning i livmodersmuskulaturen.

LÄS OCKSÅ: Äppelcidervinäger – superdrycken för hud, hår och tarmflora!

Riktigt goda recept på ingefärashots

Grön ingefärashot

Har du inte en råsaftcentrifug går det även att pressa ingefäran med en vitlökspress – ja, det fungerar faktiskt! Här är en upppiggande vitaminboost med ingefära och äpple. Till 4 små eller 2 större shots. 

ca 1 dl plockade blad av mynta och persilja

ca 1 dl babyspenat

1 selleristjälk

1/2 mogen avokado

1 citron/lime

3 cm skalad ingefära

3 dl färskpressad äppeljuice

Gör så här:

1. Lägg alla gröna blad i en mixerkanna. Skär sellerin i bitar. Skala och kärna ur avokadon. Lägg fruktköttet i kannan.

2. Pressa i citronsaft och sedan saften från ingefäran med hjälp av en vitlökspress. Häll på äppeljuicen och mixa väl.

Superenkel ingefära med råsaftcentrifug

En bit ingefära

Med en råsaftcentrifug är det bara att pressa det du vill ha ner i maskinen – och så är det klart! Här räcker det med endast ingefära för att få en riktigt riktigt stark shot.

Gott är det dock även att pressa ned rödbetor (och kanske ett rött äpple till det) – testa dig fram!

Enkelt recept på ingefärsshots:

Du behöver:

400 g färsk ingefära

1 l vatten

4 citroner

1 msk honung

Gör så här: Skala ingefäran och finriv den.

Värm ingefära och vatten i kastrull på låg värme, ta av den före blandningen går över 60 grader, du vill bevara nyttigheterna i ingefäran.

Pressa i citron och ha i honung. Låt blandningen stå och dra till sig och svalna. Sila av blandningen och häll upp ingefärsshotsen i en ren flaska.

LÄS OCKSÅ: Test: Jordnötssmör – hur nyttigt är det egentligen?

Recept på ingefära-te

Vill du inte shotta din ingefära, kan du dricka den i form av te. Supergott – och välgörande för dig som håller på att bli förkyld!

Ingefära

Vatten

Citron

Honung

Riv ingefäran och lägg i en kastrull med vatten. Värm vattnet men låt inte vattnet koka. Blir det vattnet varmare än 60 grader minskar nämligen effekten!

Ju mer ingefära du har i, och ju mindre vatten – desto starkare!

Låt detta stå ett tag på spisen. Sila sedan bort avkoket och låt svalna. Pressa i citronsaft. Vill du ha en dunderkur mot förkylning – ha även ner lite honung.