Sprickor eller sår i mungipan kan bero på flera olika saker.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
1 AV 3
Viktigt att undvika brist
2 AV 3
Sprickor eller sår i mungipan kan bero på flera olika saker.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Dietisten: Sår i mungipan kan bero på vitaminbrist

Vitaminbrist kan leda till en rad olika symtom, däribland sprickor eller sveda i mungiporna.

Dietisten Sofia Antonsson ger sina bästa råd.

Läsarfråga: Jag har ett sår i en mungipa sedan ett par månader. Det har blivit bättre, men är inte bra. Jag äter inte kött, men fisk och ägg. Äter Efamol, BlueEye och Eskimo-3. Har tidigare ätit Siliceakapslar, men har uppehåll. Ska jag fortsätta äta hälsokosten? Har jag ätit för mycket hälsokost? Är det något annat vitamin som saknas i min kost?

Dietisten svarar: 

– Jag skulle behöva mer information, men ska försöka ge dig ett bra svar baserat på det du skriver. Sår i mungipan kan vara kopplat till både B12-brist och järnbrist. Med tanke på att du inte äter kött så skulle järnbrist kunna ligga närmare till hands, beroende på vad du äter i övrigt. Du kan enkelt testa både järn och B12 med ett vanligt blodprov så starta där, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

– Om det visar sig att du ligger lite lågt på något av dem eller båda, rekommendera jag dig att ta kontakt med en dietist. Då kan du även få svar på om det är något du får i dig för lite av. Om du behöver ta järntillskott kan jag tipsa om de flytande varianterna. De är skonsammare mot magen och kombinerat med att du fokuserar på rätt kost brukar det ge bra effekt.

– När de gäller dina övriga tillskott är det ingenting som jag ser skulle kunna påverka dig negativt, förutsatt att du tar dem i de doser som står på förpackningen.