Vilken kost ska man satsa på om man vill gå ner i vikt efter att ha fått barn?
Sofia Antonsson, legitimerad dietist, ger sina bästa råd.
1 AV 2
Vilken kost ska man satsa på om man vill gå ner i vikt efter att ha fått barn?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sofia Antonsson, legitimerad dietist, ger sina bästa råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Dietisten: Så ska du äta när du ammar

Hur ska man egentligen tänka när det kommer till vikt, kost och amning?

Här ger dietisten Sofia Antonsson sina bästa råd.

Läsarfråga: Jag har precis fått mitt första barn. Jag ammar och vi har det bra. Men jag skulle vilja bli av med mina extra graviditetskilon samtidigt som jag vill orka amma och komma i gång med promenader och så. Vad ska jag satsa på för kost?

Experten svarar: Gå inte ner för snabbt

– Grattis till din bebis! En underbar tid då du kan passa på att etablera nya, hälsosamma vanor. Vi brukar inte rekommendera att gå ner för snabbt i vikt samtidigt som man ammar, men en långsam viktnedgång, där du lägger på dig mer muskler och äter bra ökar sannolikheten att du håller vikten på sikt, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Det är viktigt att stärka kroppen med ordentligt med näring. Satsa på färgglada grönsaker.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

– Ät dem både till och mellan måltiderna. Frysta grönsaker går precis lika bra som färska. Om du känner dig väldigt hungrig, ta ett glas vatten innan du äter.

– Kanske passar det bra att dra ner lite på kolhydrater som bröd, pasta, ris och potatis och byta till fullkornsvarianter som ger bättre mättnad och mer näring. Om du känner dig sugen på kvällen är några nötter eller ett kokt ägg bra.

– Försök att undvika hel- och halvfabrikat till förmån för att laga mat från grunden med rena råvaror. Det behöver inte vara avancerat. Se om du kan hitta nya recept och börja där.