Ibland sägs kaffe vara nyttigt. Sen vänder vinden och då är det plötsligt onyttigt. Vad stämmer egentligen?
1 av 2: Ibland sägs kaffe vara nyttigt. Sen vänder vinden och då är det plötsligt onyttigt. Vad stämmer egentligen? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Dietisten reder ut: Är kaffe verkligen nyttigt?

Jag undrar om kaffe - ibland får man rådet att undvika det och ibland läser man att det är bra för kaloriförbränningen och även nyttigt. Vad stämmer egentligen? Och är koffeinfritt kaffe bättre?

/Ann-Christine

Du har rätt i att kaffe har varit både nyttigt och onyttigt i perioder. Den senaste forskningen visar dock på goda effekter av kaffe som kan förebygga sjukdomar som till exempel diabetes och dessutom forskar man på om det skulle kunna skydda mot vissa cancersorter. 

Tre koppar kaffe per dag är en rimlig mängd.

När det gäller förbränning så finns dock inga klara belägg för att kaffet skulle ha några positiva effekter. Som vanligt är det lagom som gäller. Tre koppar kaffe per dag är en rimlig mängd. För gravida är det nya regler som gäller på max 2-3 koppar per dag. 

FRÅGA DIETISTEN

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

För mycket kaffe kan bland annat göra att man hjärtklappning och yrsel. Hos den med känslig mage kan kaffe orsaka problem eftersom det snabbar på systemet och kan göra dig uppblåst. Sorten spelar också roll. Bryggkaffe verkar vara det bästa medan kokkaffe har visat sig vara sämre för hjärtkärlhälsan så det kan du undvika.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!