Blasten från majrova är tydligen en riktig delikatess, om man ska tro den nya trenden.
Blasten från majrova är tydligen en riktig delikatess, om man ska tro den nya trenden. Foto: Shutterstock

Det här är blasten som kan bli nästa stora mattrend

En otippad del av en bortglömd rova kan vara på väg att bli nästa stora mattrend, åtminstone om man tittar på det brittiska köket.

Det är blasten på majrovan som gått från komposthinken till att bli en delikatess på tallriken.

På andra sidan Nordsjön har fina restauranger börjat med majrovsblast på menyerna – som en riktig delikatess, skriver Daily Mail. De rapporterar också att britter är beredda att betala ett kilopris på 100 kronor för den trendiga blasten, som sedan länge använts i det italienska och spanska köket, men då ansetts vara ”fattigmansmat”. I Korea har de gröna delarna av majrovan också en självklar roll, där de ofta fermenteras i kimchi-anda.

Även i Sverige har majrovsblast, liksom annan grönsaksblast, tidigare varit något man sparat på för att kunna dryga ut soppor och grytor. 

Hur smakar majrovsblast?

Majrovsblast fungerar som en värdig ersättare till ruccola, spenat och mangold, både smakmässigt och sett till näringsinnehåll. Bladen har en besk, pepprig smak med en hint av citron. Den kan ätas rå, som salladstillbehör men är också god att tillaga. Den kan stekas tillsammans med vitlök, användas i grytor, kokas lätt och sedan mixas ner till en pesto. I Italien heter blasten ”cime di rapa” och används i pastarätter, till exempel gnocchetti con cime di rapa.

LÄS OCKSÅ: Rotsaker – de sex nyttigaste för din hälsa

Är blasten på majrovor nyttigt?

Näringsmässigt är majrovsbladen rika på vitaminer och mineraler. Enligt en uträkning som Medical News Today gjort innehåller 55 gram blast följande:

33 milligram (mg) C-vitamin

105 mikrogram (mcg) folat

318 mcg vitamin A

138 mcg vitamin K

104 mg kalcium

0,61 mg järn

17 mg magnesium

23 mg fosfor

163 mg kalium

0,1 mg zink.

55 gram innehåller tillräckligt för att fylla dagsbehovet av vitamin A, och ungefär en tredjedel av vitamin K.

De innehåller också en del sodium (22 milligram!), så man bör helst inte salta blasten. Liksom andra bladgrönsaker innehåller majrovsblast mycket nitrat. Nitrat är bra för kroppen men inte ska intas i för stora mängder. 100 gram av blasten innehåller 120 milligram nitrat, vilket är ett högt värde.

LÄS OCKSÅ: Grönsaker: Här är topplistan över de allra nyttigaste

Välj inte bort blasten – om den inte är giftig!

Nästa gång du köper hem eller plockar rotfrukter och grönsaker med blasten kvar – fundera lite innan du slänger den. Många av bladen går faktiskt att äta, och kan till och med smaka riktigt bra. 

Dock är det viktigt att kolla upp om blasten är ätbar. En del blast, som potatisblad, bladen på aubergine och tomat, ska undvikas eftersom de är giftiga.

Däremot går det bra att äta blast från följande: rödbetor, broccoli, blomkål, selleri, fänkål, rädisa, kålrabbi, morrötter och palsternacka.

Bladen kan ätas råa, men det kan vara tufft att smälta för många magar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!