Finns det någon alkohol som är mer hälsosam än andra?
1 av 2: Finns det någon alkohol som är mer hälsosam än andra? Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.
2 av 2: Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Är vitt vin bäst om man vill unna sig alkohol?

Om man nu vill unna sig alkohol under semestern – vad är det bästa valet i så fall? En del säger vitt vin, andra rött? Är det sockerhalten i vinet man ska tänka på?

//Livsnjutare

Dietisten svarar: Innehåller mindre socker

När det gäller alkohol finns det ju egentligen ingen mängd som är hälsosam, det är forskningen enig om. Med det sagt så är det självklart att man ändå kan unna sig att dricka ibland.

Olika sorters vin innehåller olika sockermängd. Generellt innehåller röda, torra viner minst socker medan vita söta viner innehåller mer socker än de torrare vita sorterna. Numera står sockermängden alltid utskrivet på hylletiketten så välj gärna ett vin med så lite socker som möjligt.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Dessutom kan du kika efter tillsatser som till exempel sulfiter, som en del är överkänsliga mot, eller om vinet odlats ekologiskt för att druvorna i vinet inte ska vara besprutade. Jag tänker så här: Hellre en liten mängd alkohol då och då än för mycket på en gång. Se till att verkligen njuta av det du dricker och testa gärna något av alla goda alkoholfria alternativ som kommit på senare tid. De funkar ofta jättebra att variera med.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!