Grillad mat är synonymt med sommaren. Men kan det vara skadligt att göra det för ofta?
1 av 2: Grillad mat är synonymt med sommaren. Men kan det vara skadligt att göra det för ofta? Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
2 av 2: Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Är det farligt att äta hårt grillad mat?

På sommarhalvåret älskar jag att äta grillad mat, gärna med ordentlig grillyta. Min sambo säger att det inte är nyttigt. Vad gäller? Hur ofta kan man äta grillat, jag vill helst göra det varje dag på semestern.

//Bernt

Dietisten: Kan bildas cancerframkallande ämnen

Det har blivit en trend med sotig och bränd mat. Väldigt snyggt på bild, men inte lika hälsosamt. När man steker eller grillar mat hårt så att den blir bränd kan det bildas ämnen som är hälsoskadliga. Bland annat har man sett att det bildas ämnen som kan var cancerframkallande. Ju högre temperatur, desto fler skadliga ämnen bildas.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Det finns dock sätt att grilla säkert. Grilla över en bra glöd och inte över lågor. Fet mat tenderar att skapa mer lågor och rök så grilla magert kött eller använd folie mellan råvarorna och grillkolen. Grilla på lägre temperatur en längre tid eller använd dig av indirekt värme. Bränd mat tenderar att smaka just bara bränt vilket maskerar den riktiga smaken. Självklart handlar det om mängd, hur ofta du äter och hur hårt stekt, men jag tycker nog att om du vill grilla ofta under sommaren så är det både godare och nyttigare att grilla varsamt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!