Hur nyttigt är fett? Och vilka typer av fetter ska man satsa på?
1 av 2: Hur nyttigt är fett? Och vilka typer av fetter ska man satsa på? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Är det farligt att äta för mycket fett?

Jag har märkt att jag håller mig mätt på ett bra sätt om jag äter ganska mycket fett. Jag försöker prioritera olivolja, men är även förtjust i smör, grädde och fet yoghurt. Har inga större problem med vikten, men finns det risker med att äta mycket fett?

Dietisten Sofia Antonsson svarar: Olika typer av fett

”När det gäller fettkvalitet så skiljer man på animaliskt, mättat fett, som finns i exempelvis smör, ost och grädde, och det vegetabiliska, omättade, som finns i oljor, fet fisk, avokado, nötter frön och oliver. Hälsomässigt är de vegetabiliska fetterna de bästa, men det betyder inte att man bara ska äta av dem.

Det handlar också om vem man är och hur man lever. En normalviktig person som tränar regelbundet behöver inte tänka lika mycket på fettkvalitet som en inaktiv person som kanske är överviktig, har diabetes eller bukfetma.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

I ditt fall är det bra att hitta en balans och försöka äta en större andel omättat fett. Eftersom du inte har problem med din vikt verkar det som att du gör av med mängden fett du äter. Som du skriver mättar fett bra. Kanske det hjälper dig att inte småäta? Då är det inga problem att äta lite mer fett. Ser du dessutom till att få i dig mycket grönsaker blir det så klart ännu bättre.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!