Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Äppelcidervinäger har många användningsområden.Äppelcidervinäger har många användningsområden.Äppelcidervinäger har många användningsområden.
En shot på morgonkvisten är ett utmärkt sätt att starta dagen på.En shot på morgonkvisten är ett utmärkt sätt att starta dagen på.En shot på morgonkvisten är ett utmärkt sätt att starta dagen på.
1 AV 2
Äppelcidervinäger har många användningsområden.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En shot på morgonkvisten är ett utmärkt sätt att starta dagen på.
Foto: Shutterstock

Äppelcidervinäger – superdrycken för hud, hår och tarmflora!

Har du testat en äppelcidervinäger-shot till frukost varje dag? Eller att tvätta hår eller fönster med det? Äppelcidervinäger är bra för allt ifrån att boosta tarmfloran till att göra rent och ta bort dåliga lukter med!

Just när vi har lärt oss att uttala kombucha (det trendiga jästa teet) skaffar sig Hollywoodkändisarna en ny favoritdryck. Den här gången är det den gamla hederliga vinägern som gör stor comeback! En shot om dagen rekommenderas den som vill vara modernt hälsosam att ta, för att hjälpa bakteriefloran i magen att hålla sig frisk och alert.

– Vinäger är verkligen jättenyttigt, säger nutritionisten Alexandra Pettersson.

Vad är egentligen vinäger?

Vinäger är en jäst produkt som utvinns ur vin, druvor eller äpplen, det finns alltså flera sorter att välja mellan. De vanligaste är rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger och äppelcidervinäger. De tre första används ofta i matlagning – till att lägga in mat i, till salladsdressing, för att ”krydda” med… Medan äppelcidervinäger ofta används i hälsobringande syfte.

– Det bidrar med goda bakterier till tarmen och sänker måltidens GI, glykemiska index.

Med äppelcidervinäger tar det längre tid för kroppen att ta hand om maten och då ökar upptaget av vitaminer och mineraler. Bland annat blir järn och zink mer lättillgängliga för kroppen.

LÄS OCKSÅ: 3 skäl att dricka rödbetsjuice innan du tränar

Äppelcidervinäger är en klassiker!

Att dricka vinäger är egentligen inget nytt. Redan på 70- och 80-talet dracks till exempel ofta en skvätt äppelcidervinäger före maten, för att minska aptiten och bidra till viktnedgång. Det är också en väl beprövad huskur mot till exempel urinvägsinfektion. Dryckens återkomst beror bland annat på senare års intensiva forskning om magens bakterier. Forskningen visar att en välmående tarmflora, med många goda bakterier, gör att vi håller oss friska. Och för att gynna de goda bakterierna är det bra att stoppa i sig fermenterad, det vill säga jäst, mat. Det är där vinäger kommer in i bilden. För det tillverkas genom just fermentering. Under processen bildas de fantastiska mjölksyrabakterier som har visat sig så välgörande.

Så väljer du rätt vinäger!

Ha koll på att din vinäger:

Är ekologisk.

Är opastöriserad/raw.

Innehåller en moder/mamma, alltså en geléaktig klump som flyter omkring i flaskan. Låt den inte skrämma dig – det är i modern de goda bakterierna och enzymerna finns, så skaka flaskan innan du dricker så får du i dig nyttigheterna.

Är fri från socker och tillsatser.

– Dessutom bildas vitaminer som B12 och folsyra under fermenteringsprocessen, säger Alexandra Pettersson.

Enligt Hollywood-kändisarna får vinäger ordning på matsmältningen och ger dessutom allt ifrån klarare blick till renare hy. Men det är inte bara som dryck vinägern gör succé. I takt med att det blir mer och mer hett att leva ”giftfritt” ersätter vinäger rengöringsmedel med kemikalier i fler och fler hem. Det lär fungera lika bra till att ta bort soplukt och bananflugor, som att putsa fönster och skor med. Nu undrar man ju nästan om det är någonting överhuvudtaget som vinäger inte är bra för? Och jo, det finns några grejer man ska hålla vinägern ifrån. Bland annat ska du inte använda det när du rengör natursten eller vaxade ytor.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja – hur nyttigt är det egentligen?

Recept: Äppelcidervinägershot att ta på morgnarna

1 dl äpplejuice

1 pressad citron

1 msk äppelcidervinäger

Gör så här: Blanda ihop, håll för näsan om du behöver, och svep!

11 andra smarta användningsområden för vinäger

1. RENSA AVLOPPET: Blanda en halv kopp bikarbonat med en kopp vinäger och häll i avloppet för att rensa.

2. PUTSA SKORNA: Gnid in läderskorna med en trasa som du har doppat i en blandning av 1 dl vinäger och 2 dl vatten.

3. FIXA FÖNSTER: Blanda lika delar vatten och vinäger till att putsa fönster med.

4. SLIPP KRYPEN: Häll vinäger där du har drabbats av små- kryp. En fälla för bananflugor gör du genom att hälla ättika i ett glas, lägga över plastfilm och göra hål i plasten med en spetsig kniv.

5. RENGÖR PENSLAR: Har du penslar med torkad färg – ställ dem i varm vinäger och skölj efter ett tag med tvål och vatten.

6. TA BORT KLADD: Spreja på vinäger utspädd med vatten på kladdiga fläckar. Låt dra en stund innan du skrubbar.

7. TA BORT DÅLIG LUKT: Testa att dränka en bit vitt bröd i vinäger och lägg i ett utrymme som luktar illa. Låt ligga över natten och känn skillnaden på morgonen.

8. RENGÖR BRILLORNA: Testa att rengöra dina solglasögon med vitvinsvinäger och en mjuk trasa

9. GÖR HÅRET FINT: Massera in lite äppelcidervinäger tillsammans med vatten i håret före schamponering.

10. GÖR HUDEN HÄRLIGARE: Späd ut en matsked äppelcidervinäger i fem matskedar vatten och smörj på din hud för att få fin lyster.

11. TA BORT LUKT: Ta lite äppelcidervinäger på en bomullstuss eller tygbit och badda under armarna eller fötterna. Eventuell svettlukt neutraliseras.