Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mycket av det vi slänger i soptunnan går faktiskt att använda.Mycket av det vi slänger i soptunnan går faktiskt att använda.Mycket av det vi slänger i soptunnan går faktiskt att använda.
Vattenmelon går alldeles utmärkt att pickla och detsamma gäller skalen som vi ofta slänger.Vattenmelon går alldeles utmärkt att pickla och detsamma gäller skalen som vi ofta slänger.Vattenmelon går alldeles utmärkt att pickla och detsamma gäller skalen som vi ofta slänger.
1 AV 2
Mycket av det vi slänger i soptunnan går faktiskt att använda.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vattenmelon går alldeles utmärkt att pickla och detsamma gäller skalen som vi ofta slänger.
Foto: Shutterstock

6 kreativa sätt att hantera matrester

Att vi slänger alldeles för mycket mat är ingen hemlighet.

Lyckligtvis går det att ta tillvara på mer än du tror!

Här är kreativa knep för att bli mer klimatsmart och äta gott och annorlunda på kuppen.

Enligt Naturvårdsverket står hushållen för majoriteten av allt matavfall i Sverige. 2018 slängde vi exempelvis omkring 917 000 ton, ungefär 95 kilo per person.

Mycket av avfallet kan undvikas om vi lär oss att planera bättre, bara köper det vi behöver och förvarar vår mat på ett korrekt sätt.

Ett annat enkelt sätt att minska matsvinnet är att ta tillvara på det som blir över när vi lagat en måltid.

Inspirerade av Healthline listar vi kreativa sätt som hjälper dig minska matsvinnet.

1. Pickla vattenmelonens skal

Foto: Shutterstock

Sommar och vattenmelon går hand i hand. Det söta, saftiga köttet må vara huvudnumret men det går faktiskt att äta även skalet. Allt du behöver är lite vinäger, vatten, socker och salt. Vill du vara lite extra kreativ adderar du lite kryddnejlikor, ingefära och en kanelstång.

Melonskal kan innehålla bakterier så de bör alltid sköljas och kokas innan de picklas.

Ett perfekt crunchy sommarsnacks!

LÄS OCKSÅ: Guide: Så länge håller din mat i frysen

2. Gör din egen buljong

Hemmagjord buljong är ofta både godare och nyttigare än den färdigköpta varianten. Spara dina överblivna ben från köttmiddagen och släng dem i en stor gryta. Rosta och fyll sedan med vatten till benen täcks. Låt sjuda försiktigt under lock i 24-48 timmar. Sila av och förvara i burkar i kylen.

Du kan också testa att göra kycklingbuljong och buljong på skaldjur, som kräftor och räkor. Du kan också göra grönsaksbuljong på överblivna skal och grönsaksrester om du inte har en kompost att tillgå.

LÄS OCKSÅ: Därför är frysta grönsaker och frukt bättre för dig

3. Släng inte ditt torra bröd

Foto: Shutterstock

Så länge det inte börjat mögla finns gott om användningsområden för bröd som legat ett tag.

Ett förslag är hemmagjorda krutonger. Skär brödet i kuber, kombinera med olivolja och någon smarrig smaksättare – som vitlökspulver, rosmarin, svartpeppar eller lökpulver.

Lägg brödbitarna på ett bakplåtspapper, ställ ugnen på omkring 200 grader och skjutsa in. Vänta 10-15 minuter eller till krutongerna är krispiga och gyllenbruna.

Perfekt tillbehör i både sallader och soppor.

LÄS OCKSÅ: Så förvarar du frukt och grönsaker på rätt sätt 

4. Gör sylt på gamla fruktskal

Skal till äpplen och apelsiner funkar alldeles utmärkt som bas till en härlig sylt. Koka skalen i vatten i 25-30 minuter, sila av och fortsätta koka vätskan på hög värme tillsammans med lite citronjuice innan du häller över till steriliserade burkar.

Vill du ha en fräsch doft i köket kan du alltid koka lite citrusskal tillsammans med vatten och kryddor som kanel eller klöver.

5. Rädda stjälkar och blast.

Foto: Shutterstock

När vi äter grönsaker skär vi ofta bort både stjälkar och blast – trots att de går alldeles utmärkt att äta! När du äter exempelvis grönkål eller broccoli, se till att spara stammarna. Skär dem i mindre bitar och stek med lite olivolja.

Blasten på morötter, betor och rädisor går också att använda. De går både att steka till eller använda som de är i en grönsallad, pesto eller soppa.

6. Frys överblivna örter

Örter som blivit över behöver inte hamna i soptunnan – frys dem i stället!

Börja med att rengöra örterna noggrant. Ta därefter bort stammar och skär upp kryddorna i mindre bitar. Lägg dem i en isform, häll på vatten och låt frysa. Skaka loss iskuberna från formen och förvara i en plastpåse i frysen. När du behöver örter är det bara att lägga en kub på en tallrik, vänta till isen smälter och torka örterna torra.