Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Småsugen trots att klockan börjar närmar sig tolvslaget? Då behöver du inte skämmas.
Småsugen trots att klockan börjar närmar sig tolvslaget? Då behöver du inte skämmas.
Småsugen trots att klockan börjar närmar sig tolvslaget? Då behöver du inte skämmas.
1 AV 2
Viktigt att undvika brist
2 AV 2
Småsugen trots att klockan börjar närmar sig tolvslaget? Då behöver du inte skämmas.
Foto: Shutterstock

10 nyttiga snacks du kan äta sent på kvällen

Att äta sent på kvällen har ett synnerligen dåligt rykte.

Men det behöver inte vara onyttigt, om du väljer rätt livsmedel.

– Det är en myt att du måste sluta äta vid en viss tidpunkt på dagen, säger nutritionisten Eleana Kaidanian till Insider.

Småsugen trots att klockan börjar närmar sig tolvslaget? Då behöver du inte skämmas. Mat blir inte mindre nyttig bara för att den äts sent på kvällen.

Sajten Insider menar att det till och med kan vara något positivt. Enligt en studie från 2015 kan små, näringsrika måltider på natten vara bra både för blodtrycket, kolesterolet, vikten och insulinresistansen.

Det enda du egentligen behöver tänka på är att försöka äta senast en timme innan läggdags, för att kroppen ska hinna smälta maten ordentligt.

Nedan listar vi tio nyttiga livsmedel du kan satsa på om hungern slår till.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre! Lista över fiberrik mat

1. Grekisk yoghurt

Foto: Shutterstock

Var inte rädd för den höga fetthalten. Grekisk yoghurt är oerhört mättande och innehåller massa nyttigheter som kalcium, proteiner och probiotika. Positivt för maghälsan vilket på sikt bland annat kan stärka din matsmältning.

LÄS OCKSÅ: Vad är magnesium bra för? Vanliga symtom på magnesiumbrist 

2. Körsbär

Körsbär innehåller bland annat melatonin, hormonet som reglerar vår sömncykel. Toppa yoghurten med några bär eller drick ett glas körsbärsjuice.

LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist

3. Edamamebönor

Få kalorier och mycket protein, fibrer och antioxidanter gör edamamebönor till ett utmärkt kvällssnack. Ett vanligt tillagningssätt är ångning, men vill du göra det lättare för dig själv lägger du dem i mikron tillsammans med lite citronsaft eller soja. Vill du ha crunch funkar även ungsrostning.

Så äter du mer hälsosamt sent på kvällen

Satsa på komplexa kolhydrater snarare än raffinerade. Grönsaker och fullkorn framför chips och vitt bröd, exempelvis.

Ät nyttiga fetter eller protein tillsammans med dina komplexa kolhydrater. Maten tar längre tid att smälta och ökar mättnadskänslan.

Undvik processad mat och satsa på rena råvaror som frukt, grönsaker, nötter och frön.

4. Dadlar och valnötter

En näve valnötter och en dadel på kvällskvisten erbjuder både mättnad och näringsrika ämnen som protein, vitamin A, vitamin B, kalium, kalcium, magnesium, fibrer och nyttiga fetter. Kaloriantalet är emellertid relativt högt.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du har brist på kalium

5. Rostade kikärtor

Foto: Shutterstock

Sugen på något salt och knaprigt? Satsa på rostade kikärtor framför chips. Det kan låta tråkigt, men går att göra roligare med lite kryddning. Kikärtor är en bra källa till både protein och fibrer och innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler.

LÄS OCKSÅ: Så får du i dig kalcium – helt utan mejerier

6. Rostade pistachnötter

Pistaschnötter skänker mättnad och innehåller nyttiga fetter samt näringsämnen som vitamin B6, vitamin E, protein och antioxidanter. Kaidanian tipsar om att ugnsrosta nötterna i sitt skal innan du äter dem för extra knaprighet.

Därför blir du hungrig sent på kvällen

Att du blir hungrig sent på kvällen kan ha en rad olika orsaker. Oregelbundna måltider och sömntider är två exempel.

Det kan också bero på att din middag består av raffinerade kolhydrater som gör att du blir snabbt hungrig igen.

7. Havregryn

Det är knappast en hemlighet att havregrynsgröt är både nyttigt och mättande. Havregryn är ett fiberrikt gryn som bland annat kopplats samman med lägre kolesterol, bättre blodsockerkontroll och minskad risk för hjärt-kärlproblematik.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte får i dig nog med B12

8. Popcorn

Foto: Shutterstock

Så länge du väljer hemmagjorda popcorn framför mikropopcorn är det faktiskt en utmärkt källa till både till fibrer och andra näringsämnen. Nyttigast blir popcornen om de luftpoppas, så undvik att dränka dem i smör. Prova med lite olivolja, några stänk salt och smaksättare som basilika eller paprika.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du har brist på kalium

9. Oliver

Olivolja anses av många vara kungen av matolja. Därför vore det konstigt om originalprodukten, oliver, inte också var nyttig. Enligt Insider är det en bra källa till hälsosamt fett och vitamin E. Gröna oliver innehåller mindre fett än svarta oliver.

10. Hummus med grönsaker

Vi har redan lyft kikärtor som ett bra kvällsmål och med några få ingredienser kan de dessutom förvandlas till hummus. Tillsammans med några morotsstavar har du ett både proteinrikt, näringsrikt och fiberrikt mellanmål.