Foto: Lev Dolgachov

Kolla vilken stresstyp du är - maxa mat &amp; motion<br />

Hur reagerar du på stress?

Ta reda på vilken typ du är och hur just du ska motionera och äta för att komma i balans.

När vi blir stressade går vårt flykt- eller kampsystem i gång. Systemet gör att stresshormoner som kortisol utsöndras och att det sympatiska nervsystemet aktiveras. Det styr bland annat över vakenhet och dina muskler. Det motsatta systemet, det parasympatiska, är mer kopplat till vila och matsmältning.

Enligt den amerikanska läkaren och gynekologen Stephanie McClellan, som har skrivit boken "So stressed", finns det också individuella skillnader i hur våra system reagerar på långvarig stress. Det gäller både hur mycket eller lite kortisol som kroppen utsöndrar och vilket av nervsystemen som är mest aktivt. Utifrån detta har hon identifierat fyra olika stresstyper som antingen är mer inställda på flykt eller mer på kamp.

 

WEBBTEST: Har du svårt att varva ner..?

 

Följden blir enligt henne att vi hanterar stress på olika sätt, beroende på vår fysiska, psykiska och känslomässiga reaktion. Och vi riskerar också olika följdsjukdomar beroende på vilket sätt vår kropp reagerar och vilken typ vi är menar Stephanie McClellan.

Men om du är medveten om vilken stresstyp du är kan du själv stärka dina svagheter och minska risken för att du ska drabbas av allvarliga sjukdomar. Ta reda på vilken typ du är och se hur du kan motverka den negativa stressen!

 

LÄS OCKSÅ: Låt 2015 bli stressfritt – här är 8 vanliga fällor

 

Alltid uppvarvad

Hyper S-typ: Högt kortisol, sympatiska nervsystemet mest aktivt.


Stämmer det här på dig?
Är du ofta rastlös?
Har du svårt för att äta när du är stressad?
Brukar du ha problem med att somna eller sova hela natten?
Glömmer du lätt saker?
Har du stresshuvudvärk eller orolig mage?
Får du ofta förkylningar?
Går du upp tidigt på morgonen?
Lägger du på dig vikt runt midjan?


Så är du:


Multi-tasker
Ditt fly eller fäkta-system är påslaget för ofta eller stängs inte av ordentligt. Du sitter sällan still och har svårt att slappna av. Du får ofta huvudvärk och infektioner.
Antingen har du svårt att somna, vaknar mitt i natten eller alldeles för tidigt. Du är en "multi-tasker" och känner att du måste avsluta jobb så snabbt som möjligt.


Hälsorisker:
Högt blodtryck: Hyper S-typer ligger i riskzonen för att utveckla ångestsyndrom, högt blodtryck, typ 2 diabetes, depression och benskörhet.


Mat
Skippa kaffet: Undvik kaffe eftersom det främjar kortisolproduktion och stimulerar ditt redan överaktiva sympatiska nervsystem. Välj grönt te i stället.
Lägg till mer basiska frukter och grönsaker i kosten: citron, bär, äpplen, sparris, pumpa, gröna bönor, gröna salladsblad och zucchini.
Kickstarta må bra-hormonet serotonin genom att äta mat som innehåller amino­syran tryptofan. Den hjälper kroppen att producera serotonin och sömnhormonet melatonin. Kött, fisk, yoghurt, mjölk, mandlar och cashewnötter är bra för att få i sig tryptofan.


Motion
Träna på förmiddagen: Träna 30 minuter på morgonen eller förmiddagen, då är dina kortisol- och insulinnivåer höga. Välj gärna träning med hög puls eller tyngre styrketräning.

 

Gasar och kraschar

Hyper P-typ: Högt kortisol, parasympatiska nervsystemet mest aktivt.


Stämmer det här på dig?
Har du mycket energi och många bollar i luften på vardagarna men kraschar på helgerna?
Finns det dagar då du inte kommer upp från soffan?
När du är stressad, känner du dig lätt överväldigad?
Behöver du isolera dig för att ladda ny energi?
Blir du sjuk de första dagarna av semestern?
Är du irriterad och överkänslig?
Känner du dig yr?
Har du svårt för att fokusera eller koncentrera dig?

Så är du:


Högpresterare
Högpresterare som kör på tills de kollapsar. Då är du totalt dränerad, har svårt att fungera normalt och kan tillbringa en hel lördag på soffan, kanske med yrsel och dimmig syn. Efter att du har vilat kan du normalt köra på som vanligt igen.


Hälsorisker
Magproblem: Lever du så här tillräckligt länge riskerar du att drabbas av magproblem, utmattningssyndrom, förlora sexlusten och motivationen.


Mat
Ät små mål ofta: Ladda med energigivande kost som yoghurt, ägg, kött, fisk, avokado, spenat, tomater, kikärtor, råris, nötter, bananer och plommon.
Boosta ditt trötta immunförsvar med zink och C-vitamin. Zink finns i till exempel fisk och ägg och C-vitamin finns bland annat i citrusfrukter, kiwi och paprika.
För att få en energikick kan du dricka kaffe på morgonen. Håll energin uppe under dagen genom att äta lite och ofta.


Motion
Balansera med yoga: När du känner att du behöver balansera dig, undvik hård träning. Satsa på promenader, lugn yoga eller en cykeltur i stället. När du är i balans kan du träna på samma sätt som Hyper S-typer. Att lyssna på uppiggande musik kan vara bra.

 

Full av oro

Hypo S-typ: Lågt kortisol, sympatiska nervsystemet mest aktivt.


Stämmer det här på dig?
Kan små saker göra dig väldigt upprörd?
Känner du dig utmattad?
Är du en känsloätare?
Har du allvarlig PMS, ont i nedre delen av ryggen, allergier eller eksem?
Är morgonen ofta jobbig för dig?


Så är du:


Saknar energi
Du kan verka vara en lugn typ, men för dig kan relativt lite stress utlösa en stor reaktion då du känner dig väldigt orolig och ångestfylld. Du saknar oftast energi för att göra flera saker samtidigt och kan beskriva dig själv som utmattad och uttömd. Om du går upp i vikt sätter det sig gärna på höfter och lår.


Hälsorisker
Kronisk trötthet: Vissa drabbas av födoämnesallergier eller utslag. Du kan ha en ökad risk för att drabbas av fibromyalgi, kronisk trötthet, depression, hjärtbesvär och IBS.


Mat
Njut av mörk choklad: Kickstarta serotoninproduktionen med mer tryptofan i kosten, samma råd som gäller för Hyper S-typer.
Välj antiinflammatoriska livsmedel med omega 3-fett, som feta fiskar, olivolja och valnötter.
Stärk kroppen och immunförsvaret med antioxidantrik mat som gröna grönsaker, röda och lila frukter och bär, gurkmeja, ekologisk kyckling och kalkon, nötter och frön.
För att boosta dina endorfiner, ät en ett par rutor mörk choklad med minst 70 procent kakaohalt.


Motion
Prova vattengympa: Minska smärta och höj energin med långsam och rytmisk träning som vattengympa, dans eller hatha yoga. Gärna tre gånger i veckan i minst 30 minuter per gång.

 

Blir passiv

Hypo P-typ: Lågt kortisol, parasympatiska nervsystemet mest aktivt.


Stämmer det här på dig?
Är du alltid trött?
Saknar du driv och motivation?
Är du mestadels passiv?
Är du känslomässigt avstängd?
Får du ont i magen när du är stressad?
Blir du väldigt lätt påverkad av alkohol, även bara lite?
Känner du dig svag i kroppen?

Så är du:


Känner dig hjälplös
Hypo P är den ovanligaste stresspersonligheten, den orsakas av en extrem obalans. Du verkar vara avstängd från omvärlden. Du känner dig hjälplös och tenderar att bli passiv när du stöter på motgångar. Du ler inte särskilt ofta och tenderar att prata på ett uttryckslöst sätt. Ibland kan du bli yr när du reser dig upp och du kan också svimma lätt.


Hälsorisker
Astma: Du riskerar att drabbas av astma, magsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och passivitet.


Mat
Satsa på valnötter: Du kan ligga i riskzonen för inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar så se till att din kost innehåller bra och lättsmälta fibrer från till exempel grönsaker och frukt. Ät gärna yoghurt eller syrade grönsaker som stärker mag-tarmfloran.
Stötta ditt immunsystem med omega 3-fetter från olivolja, feta fiskar och valnötter. Sparris, vitlök, chili, broccoli, bönor, lök, spenat, blåbär, körsbär, kyckling, kalkon, ostron och sardiner är andra bra råvaror för dig.


Motion
Korta promenader: Lägg försiktigt till enkel träning som korta promenader, stretching eller lätt styrke­träning.


Källor: Good health magazine, Psychologytoday.com, Healthy woman magazine, 1177.se.

Kortisolet hjälper dig att vakna

Kortisol är ett hormon som produceras i binjurarna när vi blir stressade eller rädda. Mängden kortisol varierar naturligt över dagen, det är som högst på morgonen eftersom det hjälper dig att vakna upp. Kortisol påverkar också blodtrycket.

Hyper står för överproduktion av stresshormonet kortisol, hypo för underproduktion.

S står för att man har ett aktivare sympatiskt nervsystem och P för att man har ett aktivare parasympatiskt nervsystem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande