”Idol”-domaren om mobbningen och sin diagnos.
”Idol”-domaren om mobbningen och sin diagnos. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kishti Tomita: ”Diagnosen var en aha-upplevelse”

Stanna och gå under. Eller fly. Det var valet som Kishti Tomita stod inför när mobbingen var som värst under skoltiden. Räddningen var Pippi och Kishtis superkraft: diagnosen Aspergers syndrom. Hon fick diagnosen sent i livet, då hon passerat 50.

– Äntligen förstår man varför man inte fattar hur det fungerar.

Åsa Görnerup

Vi har under många år mött henne som engagerad jurymedlem i ”Idol” i TV4. Men utanför programmet har hon ingen som helst drivkraft att hitta artister. Som röstcoach arbetar hon med människor och deras röster som sångare eller talare.

– Jag är bra på att få folk att hitta sitt självförtroende.

Sitt eget självförtroende hittade hon den hårda vägen. Kishti växte upp i Jordbro. Pappa var revisor och gillade att spela schack. Mamma var barnskötare. Bägge spelade teater och sjöng. Till skillnad från de andra barnens föräldrar var de födda på 20-talet, inte i slutet på 30-talet och början på 40-talet som de andra.

– Jag var otroligt mobbad från första klass. Jag vågade ta plats, var väldigt nördig och hade mycket mer allmänbildning än mina kamrater. Vi var emot Vietnamkriget och det fick man inte vara.

LÄS OCKSÅ: Patrik Isaksson om längtan efter kärlek

Kishti om mobbningen: ”Jag var ful och äcklig”

Kishti minns att det blev ett väldigt liv efter ett klassmöte.

– Mina föräldrar tyckte inte att vi skulle få röka eller dricka hemma. I skolan fick jag höra att de var puckon. Alla andra föräldrar tyckte att vi skulle få röka, för unga tjuvröker ju ändå. Då gick vi i femman, sexan!

Kishti Tomita

Ålder: 56 år.

Familj: Sambon Souleyman Toure, 35.

Bor: Vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm.

Gör: Jurymedlem i TV4:s ”Idol”. Expert i ”Stjärnornas stjärna” i samma kanal. Professionell röstcoach. Spelar med sina stråkar och släpper musik.

Aktuell: Var jurymedlem i Idol i TV4 under hösten. På Youtube finns Kishtis film ”An Open Heart”.

Kishtis familj uppfattades som märklig och mossig.

– Mina föräldrar hade tavlor på väggarna och drack vin, inte Koskenkorva med juice. Böcker hade vi också, men inga virkade svanar.

På vilket sätt hon blev utsatt minns hon inte.

– Gud, det var en sådan normalitet att jag inte kan komma ihåg. Jag var ful och äcklig.

LÄS OCKSÅ: Lindorff: ”Lovade att aldrig svika henne igen”

Debuterade tidigt

Tv-debuten gjorde Kishti tidigt då hon medverkade i ungdomsprogrammen Fredax och Lördax på 70-talet i SVT. Men det resulterade i att hon blev hårt ansatt.

– Jag blev supermobbad, hade fel tröja, ingenting var rätt. När de ville ha med mig i ”Häftig fredag”, tackade mamma och pappa nej för jag blev så mobbad.

Hur reagerade du på mobbingen?

– Jag blev arg och väldigt mycket Pippi Långstrump. Hon var min ledstjärna. Det var en väldig tur att Pippi kom. Tack så mycket, Astrid.

Kishti Tomita tillsammans med Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge i ”Idol”-juryn. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kishti riktar blicken uppåt.

– Även om hon hade några kompisar, slutade hon gå i skolan.

– De var rädda för allt som var annorlunda. Och annorlunda var ju jag, jag och romerna. Jag har lite lätt asperger och tror att den räddade mig. Jag insåg att de flesta inte var lika smarta som jag. Situationen var orimlig och den måste jag lösa.

Bytte skola

Till slut sa Kishti till sin mamma att hon inte kunde gå kvar i skolan. Mamma tog sina sparpengar och såg till att dottern fick gå årskurs sex och högstadiet i Skåne, där föräldrarna hade vänner. Där var det ordning och reda och Kishti slutade skolka.

– Min upprättelse var att få bättre betyg än de flesta och känna: Mobba du mig du, du och din jävla morsa har ju inga betyg.

I dag är hennes känsla för mobbarna neutral.

– En del känner sig tacksamma för alla som mobbade dem, tack vare dem så…Bullshit! Det är klart att det där utanförskapet finns kvar. Det är något man alltid får leva med. Jag levde i en miljö där det inte fanns utrymme att vara sårbar utanför hemmet. I stället skapade jag en miljö, där jag sakta men säkert fick vara i sårbarheten man ser i tv.

Är du vidöppen?

– Ja. Jag ploppade ut sådan. Min asperger är min superkraft. Den gör att jag är nyfiken, intresserad av allt och inte kan låtsas vara någon annan.

Fick diagnosen Aspergers syndrom sent i livet

Kishti fick diagnosen Aspergers syndrom, som är en form av autism, 2014. Det är sent, men Kishti upplever att hon haft turen att ha många högfungerande autister och ”aspisar” bland vänner, familj och släkt, som fattar hur hon fungerar.

– Numera fattar jag att viljan att ha kontroll, ordning och reda och allting i färgskala är en del av hur hjärnan är kopplad. Den insikten gör att jag kan välja när det inte ska vara viktigt. Men jag kan också känna när det måste få vara viktigt, då jag är överansträngd av alla intryck.

Kishti Tomita om…

…vara kvinna med asperger:

– Det är väldigt vanligt att kvinnor blir feldiagnostice­rade och får diagnosen sent. Många gånger är kvinnliga ”aspisar” mer socialt kompe­tenta än manliga. Varje människa är ju en individ, men det handlar också om vad man har levt i för miljö. Om man kanske har familjemedlem­ mar som har asperger, fattar precis hur man funkar och pratar flytande ”aspis”, som professor Tony Attwood kallar det.

…nördighet:

– Jag är ganska kunnig på Bibeln. Folk tror att jag kan mycket om vem som skrev en låt eller vann schlager­festivalen, men jag har ingen aning. Fråga mig något om Gamla testamentet i stället. Jag är väldigt andlig, men inte religiös. Andlighet är inte något sökande, det är ett varande.

…att diagnoser lugnar sig med åren:

– Min asperger har blivit bättre med åren, men tyvärr är det så att ju mer normal och socialt kompetent jag blir, desto sämre blir minnet. Jag är inte lika bright som när jag var yngre. Man blir lite utnött av allt det sociala, alla intryck. De flesta diagnoser lugnar ned sig med åldern. Det har det gjort för mig också.

…att bli tårögd i ”Idol”:

– Idolerna är ju så bra, vad annat kan man bli? Jag känner mig tacksam och rörd över att de kämpar. Tänk att man är sju, åtta år när man tittar på ”Idol” och bestäm­mer sig för att söka. Sedan gör man det. Redan där är man en vinnare i min bok.

…jobbet som röstcoach:

– Jag är bra på att få folk att

Samtidigt beskiver hon att hon länge vetat att hon har asperger.

– Jag kommer ihåg när jag såg filmen ”Rain Man”. Jesus, det där är ju jag, men det syns inte på utsidan.

Den Oscarbelönade filmen ”Rain Man” kom 1988 med Dustin Hoffman i huvudrollen som en man med autism.

– Nu har jag blivit så pass gammal och förstår att jag gör si eller så för att jag har asperger. Om man är på ett speciellt sätt eller har asperger – det är vanligt att kvinnor inte vet det – blir man ofta arg på sig själv. Särskilt om man blir mobbad. Varför kan jag inte bara vara som alla andra? Bara vara tyst? Varför förstår jag inte hur det här fungerar? Måste jag vara så konstig?

LÄS OCKSÅ: Leif GW Persson: ”Jag är ganska knackig till hälsan”

Tar timeout

– Att få diagnosen är en aha-upplevelse. Äntligen förstår man varför man inte fattar hur det fungerar.

Kishti är känslig för vissa lukter och mycket intryck. Varje morgon tar hon en timeout på två timmar. Då gör hon ingenting.

– Förut blev jag jättestressad om jag inte fick mitt kaffe exakt som jag ville ha det. Det förstörde hela dagen.

Nu vet Kishti att reaktionen är en del av hennes asperger. Hon kan också ställa frågor: ”Menar du det där? Att vi ses på lördag?” Det gör det lättare för henne att vara med omgivningen.

”Folk tror jag är en hippie bara för att jag haft en prick i pannan. Nej, nej, nej. Pricken stod för intuition”, säger Kishti. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Som jurymedlem i ”Idol” är hennes diagnos en tillgång.

– Jag kan se så klart på vissa saker. Alla ”aspisar” har någon superbegåvning. Mina är analys och musik, men också att känna saker som folk inte säger. Jag känner bakom masken och ser personen. Masken däremot förstår jag mig inte alls på.

Kishti var tidigare gift med aikidomäs­taren Takeji Tomita i åtta år. De träffades när Kishti tränade för honom.

– Han har ingen diagnos, men är jätte­nördig. Japan är lätt att förstå för den som har asperger. Det är klara regler och strukturer.

Jag blev kär i hans röst och hans hjärta och han kände likadant

Sedan 2011 lever hon med Souley­man Toure, 35. De möttes i hans hemland Senegal, när hon höll kur­ser i röstmeditation och afrikansk sång där. Via vänner lärde de känna varandra på nätet.

– Jag blev kär i hans röst och hans hjärta och han kände likadant. Jag visste inte hur han såg ut. De flesta människor talar från magen, könet eller hjärnan. Hans röst kom direkt från hjär­tat. Jag bara kände det.

Hur var det att se Souleyman efter att ha blivit kär i hans röst?

– Jättespännande. Han är två meter lång och jag är bara 154 centimeter. Innan gick jag och köpte de högsta platåskor man kan hitta, så han inte skulle få ont i ryggen på vår första dejt. Jag satte på mig dem i 40 graders värme, när jag klev ut från flygplatsen.

Kishti skrattar högt.

Var han en man med hjärta?

– O ja. Han har ett fantastiskt hjärta och är väldigt ansvarsfull.

Lever tillsammans med kärleken

Souleyman har stor familj med många systrar. Precis som exmannen är han ordningsam. Medan Kishtis stol ser ut som en enda hög med prylar, ligger till exempel hans kläder snyggt och prydligt vikta. Souleyman jobbar som finsnickare och byggsnickare och är betydligt bättre på människor än hon. Kishti tycker att han borde jobba på polisen.

– Han kan direkt säga: Den där perso­nen ljuger. Han är expert på att se vem som är äkta och vem som inte är det.

Paret bor på Mariatorget i Stockholm. Att de tidigare haft en liten paus är en del av deras relation, säger hon.

Det är 40 år i åldersskillnad mellan dina två män.

– Att inte reflektera över det är typiskt asperger. Det är väldigt ovidkommande. Sedan kan man i efterhand komma på att något kanske var lite opraktiskt. Jag är väldigt fri, fast jag är konservativ. Folk tror att jag är en hippie bara för att jag haft en prick i pannan. Nej, nej, nej, i så fall skulle hela Indien bestå av en miljon hippies. Pricken stod för intuition.