Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En blick från din älskling lugnar ner dig direkt.
En blick från din älskling lugnar ner dig direkt.
En blick från din älskling lugnar ner dig direkt.
Gulla med hunden och låt må bra-hormonet flöda!
Gulla med hunden och låt må bra-hormonet flöda!
Gulla med hunden och låt må bra-hormonet flöda!
Speciellt hundar främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande.
Speciellt hundar främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande.
Speciellt hundar främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande.
1 AV 3
En blick från din älskling lugnar ner dig direkt.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Gulla med hunden och låt må bra-hormonet flöda!
Foto: Thinkstock
3 AV 3
Speciellt hundar främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande.
Foto: Petr Sterba

Kattens blick kan göra att du blir frisk & lycklig

Husdjur är inte bara ett trevligt sällskap – de gör oss friskare och gladare. Och det räcker med att bara titta på din hund eller katt för att må bra-hormonet oxytocin ska börja flöda i kroppen!

När vi umgås med våra husdjur frigörs hormonet oxytocin, vilket stimulerar vår mentala och fysiska hälsa.

– Oxytocin är en av kroppens allra viktigaste substanser. Det ställer om hela nervsystemet och får oss att växla över i ett antistressläge, förklarar Kerstin Uvnäs-Moberg, läkare och professor i fysiologi, som har forskat om ”lugn och ro-hormonet” oxytocin och dess effekter.

En ökad oxytocinnivå får pulsen och blodtrycket att sjunka. Vi blir gladare, immunsystemet stärks och inflammationer i kroppen kan börja läka. Och det här ger mätbara resultat. Studier visar att husdjursägare har mindre hjärtproblem och äter mindre mediciner.

Lycklig med en blick

När vi väl lärt känna vårt husdjur genom kroppskontakt, kel och lek räcker det med att vi sneglar på vårt husdjur för att de positiva effekterna ska rulla i gång. I en ny studie, som presenteras i Science, studerade japanska forskare interaktionen mellan hundar och deras ägare (som satt på en stol) i ett rum. Forskarna noterade om de rörde vid eller såg varandra i ögonen. Det visade sig att ögonkontakt resulterade i förhöjda nivåer av hormonet oxytocin, både hos hunden och dess ägare, 30 minuter senare.

– Det blir som en positiv loop. När hunden tittar på oss påverkas vi så att vi tittar mer på hunden, något som i sin tur får hunden att titta mer på oss, säger Per Jensen, professor i etologi (läran om djurens beteende) vid Linköpings universitet.

– Det här oxytocin-systemet finns hos många däggdjur och används när två individer ska knyta sociala band med varandra, säger Per Jensen.

För att vara säker på sin sak sprejade forskarna även oxytocin i hundarnas nosar innan de kom in i rummet. Tikar, men inte hannar, reagerade genom att titta längre på sina ägare, något som resulterade i förhöjda oxytocin-nivåer hos ägarna.

Här är sju sätt ditt husdjur boostar din hälsa:

1. De kan sänka ditt kolesterol

– Om du har hund så hjälper de dagliga promenaderna att hålla ditt kolesterol i schack, säger Rebecca A Johnson, direktör på Research Center for Human-Animal Interaction at the University of Missouri College of Veterinary Medicine.

En studie gjord av Australian National Heart Foundation visade att människor som äger husdjur, i synnerhet män, har lägre kolesterol och triglyceridnivåer.

Stressa ner – gosa med jycken.

2. De hjälper att motverka stress

Det räcker att vara i samma rum som ett husdjur för att få en lugnande effekt.

– Hormonet oxytocin frigörs när vi tittar på våra sällskapsdjur och det ger känslor av glädje. Det minskar också kortisolnivåerna, det vill säga stresshormonet, säger Rebecca A Johnson.

Johnson som har forskat på krigsveteraner med posttraumatisk stress har bevittnat de kraftfulla effekterna som husdjur har.

– En veteran kunde inte lämna sitt hem utan sin fru, när vi placerade en hund med honom kunde han på mindre än en vecka gå runt i sin stad, säger hon.

3. De kan minska ditt blodtryck

Det är en win-win-situation: Att mysa och klappa på din hund eller katt gör att djuret njuter, men det är också klarlagt att det kan sänka blodtrycket. Forskare vid State University of New York at Buffalo upptäckte att personer som redan tar medicin för att sänka blodtrycket minskade känslan av stress med hälften om de också ägde en katt eller en hund.

Bättre än en vanlig promenad. Foto: Panthermedia

4. De boostar din fysik

Hunden är det bästa sällskapet för en promenad – till och med bättre än att gå på promenad med en vän. Rebecca A Johnson är medförfattare till boken "Walk a hound, lose a pound" och när hon ledde en studie vid University of Missouri upptäckte hon att de som promenerade med sin hund var mer vältränade än de som var ute och gick med en vän.

I en annan studie upptäckte man att de som var ute med sin hund gick 300 minuter i veckan medan de som inte hade hund gick 168 minuter i veckan. Och i en studie som publicerades i Journal of Physical Activity & Health såg man att hundägare inte bara gick mer än de som inte har hund de var också 54 procent mer benägna att möta de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet.

5. De minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

Lägre kolesterol, stress, och blodtryck i kombination med ökad kondition leder till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det är en teori som stöds av American Heart Association.

2013 granskade American Heart Association flera studier som undersökte effekten av djurägande och hjärt-kärlsjukdomsrisk. Då kom man fram till att husdjur, speciellt hund, är förenat med ökad överlevnad bland patienter som befinner sig i riskzonen.

Barn och djur är en bra kombination! Foto: The Kuzmins

6. De kan förebygga allergier hos barn

I en studie som publicerats i Clinical & Experimental Allergy kom man fram till att barn som exponerats för pälsdjur före 6 månaders ålder löpte mindre risk att utveckla allergiska sjukdomar, hösnuva och eksem när de blev äldre.

– Om bebisar under de första åren av sitt liv exponeras för hundar är risken mindre att de utvecklar astma och allergier, säger Rebecca A Johnson.

– Och de barn som växer upp på bondgårdar har oftast starkare immunsystem än andra barn.

Vovven. sänker stressnivåerna och boostar självkänslan. Foto: Elena Elisseeva

7. De minskar depressioner

En studie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology visade att djurägare mår bättre både fysiskt och psykiskt än de som inte äger husdjur.

Och en stor granskning gjord av British Psychological Society kom fram till att speciellt hundar främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande. De sänker stressnivåerna och boostar självkänslan när det kommer till självständighet och kompetens hos husse och matte.

– Den lugnande närvaron och det sociala bandet kan vara väldigt kraftfullt, säger doktor Christenson.

 

LÄS OCKSÅ:

  6 hälsoskäl att ha hund

 Varning för magsjuka efter gos med djur

 Därför har kattmänniskor bättre liv