Karl Fredrik Gustafsson gick från florist och trädgårdsmästare till rikskänd tv-stjärna.
I dag bor han på Österlen med kärleken Petter Kjellén.
1 AV 2
Karl Fredrik Gustafsson gick från florist och trädgårdsmästare till rikskänd tv-stjärna.
Foto: EMILIA AHLGREN / BLOMSTERFRÄMJANDET
2 AV 2
I dag bor han på Österlen med kärleken Petter Kjellén.
Foto: TV4

”Första gången i mitt liv jag kommer till insikt”

I tv-rutan skuttar Karl Fredrik Gustafsson, 34, omkring i en morgonrock, som sett sina bästa dagar.

– Jag börjar jobba vid 6.30, kliver i tofflorna, går ut i butiken, sätter på kaffebryggaren och härlig musik, säger den inspirerande floristen och tv-personligheten som har gjort succé genom att bara vara sig själv.

Åsa Görnerup

Karl Fredriks bästa…

…söndag:

– Då väljer jag att vara lite ledig och ägna mig åt Petter och hunden Hamlet. Klockan ringer inte jättetidigt och sedan är det kaffe, kaffe, kaffe. Medan Petter går ut med Hamlet, fixar jag frukost inne i vårt stora privata lantkök. Är det vår i luften håller vi på i vår privata trädgård, eldar och värmer en god soppa till lunch i orangeriet. På eftermiddagen promenerar vi vid havet och tar sedan ett varmt bad i badtunnan, där vi unnar oss ett glas bubbel. Sedan går vi in och lagar något gott, som vi tar med upp på ovanvåningen och äter samtidigt som vi tittar på en serie.

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs om sina sju råd för ett lyckligt liv

…blombukett:

– Det beror så klart på årstid och säsong. Den bästa blombuketten är den som sprider glädje eller förgyller platsen. I en stor romantisk bukett vill man ha något lätt och fluffigt, kanske pioner, körsbärsblom eller brudslöja. I en stram bukett är liljor eller kallor det rätta. Talar jag för mig själv vill jag ha ranunkler, papegojtulpaner och körsbärsgrenar. Det är enkelt och effektfullt, men inte sparsmakat.

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 34.

Gör: Trädgårds- och tv-profil. Florist, trädgårdsmästare, inredare, trädgårdsdesigner.

Bor: Eklaholm på Österlen. Gården byggd 1923 har anor från 1600-talet.

Familj: Sambon Petter Kjellén, 39. Katterna Leopold och JC (egentligen Jan Conny) och Hamlet, gammel dansk hönsehund.

Aktuell: Andra säsongen av ”Karl Fredrik på Österlen” på TV4 Play och C More.

…morgonrock: 

– Det är en klassisk morgonrock från Pelle Vävare, som jag fick av våra grannar Ingmarie och Anders när vi flyttade hit. Hans morgonrock var aldrig använd, så de tyckte att jag skulle ha den i stället. Oftast har jag kalsonger under. Det är inte jättekul om den flyger upp och orsakar en nakenchock. Den skulle kanske behöva tvättas lite oftare och sys litegrann. Jag använder den när jag kryper runt på alla fyra och jobbar.

– Jag börjar jobba vid 6.30, kliver i tofflorna, går ut i butiken, sätter på kaffebryggaren och härlig musik med Melody Gardot. Att börja jobba i morgonrocken ger en skön känsla som jag tar med mig in i dagen. Jag jobbar 7 till 19, sju dagar i veckan. Det är min livsstil.

LÄS OCKSÅ: Rapaport om sorgen: ”Tar små myrsteg framåt”

…ny säsong av ”Karl Fredrik på Österlen”:

– Det är jättekul och smickrande att vi varit största programmet klockan 21 i alla kanaler. Vi har en väldigt bred publik från unga till gamla. Som gay som jobbar med blommor hade jag räknat med att ge glädje och inspiration till kvinnor på 60 plus. Men jag hade inte räknat med att så många barn skulle ha mig som idol.

– Nyligen skrev en mamma att hennes son Leo fyllde fem. Han älskar blommor och hans största önskan var att träffa mig. Han blev blyg direkt när han såg mig på gårdsplanen. ”Är det någon år här?” frågade jag. Leo, som tycker om mörkt rödlila färger, fick med sig en bordeauxlila orientalisk julros i present.

– Om jag inte arbetar som florist kanske jag ska jobba med barnprogram? Jag tror att de gillar mig för att jag är en vuxen människa som är lekfull, men samtidigt seriös. Ingen kan beskylla mig för något annat än att jag är mig själv.

LÄS OCKSÅ: Hanna Hedlund vill inte vara en bantande mamma

…kändisskapet:

– Det är jättehärligt att vi blivit så otroligt poppis, men ett tag blev det nästan för mycket. Folk ville och gick också in i vårt hus och blev nästan ledsna om de inte fick det. En kvinna sa att hon såg att det inte var bäddat, men det gjorde henne ingenting. Det är en liten baksida, men allt handlar om hur man förhåller sig till saker och ting. Jag tänker att vi bor mitt i ett nöjesfält. Det är inte härligt att äta sockervadd 360 dagar om året. Ibland är jag en cirkusdirektör, ibland en cirkusapa.

– Kanske behöver vi en tillflyktsort. Jag och Petter har pratat om att hitta ett vinterhus i sydvästra Italien. Ett renoveringsobjekt att hålla på med i januari och februari. Där ska vi också ta långa promenader. Hunden ska med, men våra katter får stanna hos personalen.

”Jag jobbar 7 till 19, sju dagar i veckan. Det är min livsstil”, konstaterar Karl Fredrik Foto: TOMMY HOLL / IBL

…morfar:

– Min morfar Thorvald Gustafsson finns inte i livet längre. Vi var väldigt goda vänner. Han bodde på gården Marielund i byn Wanneboda utanför Frövi i Bergslagen. Han jobbade vid järnvägen, var månskensbonde och drev lantbruk och skogsbruk. Han fick gratis resor av SJ och åkte till Paris för att köpa tyg till mammas klänningar. En livsnjutare av rang. Han lärde mig att livet är för kort för dåliga viner.

– Morfar var ingen blyg viol och stod upp för vad han tyckte och tänkte. Dessutom var han snäll och omtänksam. Några år innan han dog fick jag hans gård i gåva. I augusti 2014 flyttade jag till Skåne för att studera till landskapsarkitekt. Samma höst gick han bort. Jag tror han saknade vår relation och är tacksam att vi umgicks mycket sista året.

– Mamma är uppväxt på gården och jag frågade henne hur jag skulle göra. Skulle jag varsamt rusta upp den för att fira jular där? Men mamma har ett eget hus och var med på beslutet att sälja. Pengarna har jag investerat i min affärsverksamhet. Det har bidragit till att det gått så bra. Arvet från morfar kan jag inte schabbla bort. Jag kan känna hans närvaro, men framför allt finns han i mina tankar. Han skulle vara stolt över det jag gör, tror jag.

…hälsa:

– Jag känner mig piggare än någonsin. Vi har börjat träna fem dagar i veckan och kör spinning. På ett gym i Simrishamn hyr vi en personlig tränare, Åsa. Petter vill bygga muskelmassa och jag har minskat ett antal centimeter.

– När jag tidigare drivit butik har jag nästan försummat mig själv och kanske mina relationer. Jag har varit så målmedveten, nästan manisk, trots livsnjuteriet. Den här gången drar jag i handbromsen och gräver inte ned mig i någon grop. Jag och Petter och det vi har är viktigt. Mår inte vi bra kommer vi inte kunna leverera fler program och ha butik. Kanske är det första gången i mitt liv jag kommer till insikt.

– Jag minns när jag var 18 och hade jobbat extra för att kunna köpa min första sommarstuga vid sjön Lången för 45 000. Där levde jag nära naturen, hade utedass och vatten i brunn. Humlan surrade, det var vind i gräset och koppen kaffe kändes extra bra mot den varma söderväggen. När regnskuren och sommaråskan kom eldade jag i vedspisen och läste tidningen. Jag tror vi alla måste hitta tillbaka till enkelheten. Det är något med ägandets förbannelse.

…kärleksminne:

– Ett kärleksfullt minne är när jag och Petter träffades på vår första dejt på Backåkra. Det var eftersommar i september. Han hämtade mig klockan 10 och sa att jag skulle ha solglasögon och mössa. Det visade sig att vi skulle ha picknick på en pläd på stranden. Petter hade bakat bananpannkaka och hade med sig den första skörden av sina första söta cocktailtomater. Efteråt åt vid vedugnsbakade lyxiga pizzor på Kafferosteriet.

– Jag tänkte att det här är en mysig kille, honom vill jag vara med. Man får inte glömma det man föll för. Det viktigaste är att må bra ihop och inte glömma bort glädjen.

…relationstips:

– Det är viktigt att se den andre. Man väljer att leva i en relation. Det kan inte vara sockersött hela tiden och man får inte ta varandra för givet. Det gäller att ge av sig själv. Ger man till andra så får man tillbaka.

– I går köpte jag marsipantårtor till Petter. På den ena stod det att han är snäll, snygg och omtänksam, på den andra ”Petter you rock”. Vi bjöd även personalen på tårtorna, för vi tränar. Morfar har lärt mig att visa kärlek med bra mat och bakverk.