Foto: Heike Brauer

Känslig för ljud? Det kan vara hyperacusis

Tycker du att många vanliga ljud är höga, irriterande och skär i öronen? Använder du ofta öronproppar för att minska obehaget?

Då kan du vara drabbad av hyperacusis, en form av överkänslighet för ljud. Med kognitiv beteendeterapi kan du snabbt bli kvitt din känslighet.

Att vara överkänslig för helt normala vardagsljud, som en spolande kran, musik på vanlig volym, ljudet av bestick mot porslin eller till och med pappersprassel, kallas hyperacusis.

– Hyperacusis innebär att man är ovanligt känslig för normala vardagsljud som vi vanligtvis inte märker av. Men drabbade av hyperacusis tycker de är obehagliga och får ont i öronen av dem, säger Linda Jüris, psykolog och psykoterapeut.

Hyperacusis är ett relativt okänt tillstånd som det än så länge finns ganska lite forskning om. Men Linda Jüris har i en studie undersökt om KBT, kognitiv beteendeterapi kan hjälpa.

Tecken på hyperacusis

Det finns olika typer av ljudkänslighet. En sak som kännetecknar hyperacusis är att de drabbade skyddar öronen för mycket. Eftersom man upplever att många vardagsljud som för höga är det vanligt att man använder öronproppar eller till och med öronkåpor i situationer när de inte egentligen behövs.

– Ju mer man proppar igen, desto känsligare blir man. Det finns studier som visar att om man håller hörselsystemet stängt så blir man ännu känsligare. Om vem som helst skulle ha öronproppar i två veckor i sträck så skulle alla uppleva ljuden som jätte-starka när man tar ut dem.

Det blir helt enkelt en ond cirkel där det undvikande beteendet bidrar till att man blir ännu mer ljudkänslig. Det som känns bättre för stunden förvärrar i längden och det får konsekvenser för vardagslivet.

– Man kan till exempel dra sig undan sådant man egentligen tycker är roligt, som att äta ute eller sjunga i kör. Det kan bidra till sömnstörningar och depression.

Många har tinnitus

De flesta som drabbas av hyperacusis har även tinnitus, i Linda Jüris studie hade 79 procent tinnitus. Det går inte att bota, men med kognitiv beteendeterapi kan man påverka beteenden som bidrar till ljudkänslighet och försämrad livskvalitet.

– Hörselsystemet mår bra av normal ljudvolym. Drabbade av hyperacusis behöver utsätta sig för det man är rädd för. Behandlingsmetoden gör att örat får återgå till det som är normalt och att de kan leva normalt.

LÄS OCKSÅ: Lindra din tinnitus med enkla knep

KBT kan hjälpa mot hyperacusis

Efter Linda Jüris studie hade deltagarna mindre obehag av vardagliga ljud. Som med all KBT gäller det att man sedan fortsätter med det man lärt sig, går man tillbaka till gamla ovanor blir man känsligare igen.

– Exponering av ljud är det viktigaste, men också att lära sig vad som händer om man skyddar öronen för mycket. Man behöver förstå vilka ljud som är för höga och farliga och vilka som faktiskt är helt normala.

Tinnitus - att höra ljud som inte finns

Vad: Innebär att höra ljud som utan yttre källa. Förekommer ofta i samband med en hörselskada. De vanligaste orsakerna till tinnitus är bullerskador och hörselnedsättning på grund av ålder. Kan också uppkomma av kroppsliga symtom, som värk i kroppen.

Symptom: Varierar men det är vanligt att man upplever en högfrekvent ton. Men det kan också vara susande, brummande eller tjutande.

Hur ställs diagnos: Tinnitus kan inte mätas med objektiva mätmetoder. Diagnos delvis utifrån patientens upplevelser. Eftersom en hörselskada kan ligga bakom ska det utredas.

Det kan läkaren göra: Det finns inget vetenskapligt bevisat botemedel. I stället får man lindra besvären och förbättra upplevelsen av dem, för att undvika följdbesvär som sömnsvårigheter. Ljudstimulering och rådgivning kan hjälpa i vissa fall. För tinnitus som förvärras av till exempel nack- eller käkvärk kan sjukgymnastik eller bettskenor hjälpa.

Det kan du själv göra: Undvik höga ljud och buller. En radio på låg volym eller annan ljudkälla kan hjälpa när du ska sova. Se till att du har tid för återhämtning.

Hyperacusis - att vara överkänslig mot vanliga ljud

Vad: En överkänslighet mot normala vardagsljud. Enligt en studie som gjorts uppskattas 6-8 procent av befolkningen vara drabbade. Många med hyperacusis har även tinnitus.

Symptom: Ljuden uppfattas som högre än vad de egentligen är. Drabbade kan känna det som att ljuden irriterar, skär eller gör ont i öronen.

Hur ställs diagnos: Många gånger har patienterna normal hörsel, därför ställs diagnos utifrån de drabbades upplevelse av smärta och irritation av vardagsljud.

Det kan läkaren göra: Ljudstimulering har tidigare prövats som behandling. KBT, kognitiv beteendeterapi, kan hjälpa drabbade att ändra sina beteenden kring att skydda öronen onödigt mycket, förstå vilka ljud som är normala samt vänja sig vid att utsätta sig för ljuden.

Det kan du själv göra: Försök att fortsätta med det du tycker är roligt. Att skärma av dig för mycket kan bidra till depression. Försök att vänta med att sätta i öronproppar, till exempel när du går på fest. Om du har dem från början och sen tar ut dem kommer alla ljud att låta höga. Börja utan och sätt i dem om det blir för jobbigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!