Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kändisarna som häller isvatten över sig mot ALS

ALS Ice Bucket Challeng har på kort tid vuxit från en  välgörenhetsinsamling till en viral succé. Och man har hittills dragit  in över 100 svenska miljoner kronor.

Flera kändisar –  till exempel Oprah Winfrey, Bill Gates och Mark  Zuckerberg har spelat in när de blir översköljda med en hink isvatten.

Det man undrar är hur kampanjen startade?

Enligt uppgifter var det golfaren Chris Kennedy i Sarasota, USA, som  nominerades av en vän att vara med i utmaningen, som vid det läget inte  hade med ALS att göra, deltagarna fick fritt välja vad de ville donera  pengar till.

Kennedy valde ALS. Hans släkting lider av sjukdomen.

Den 15 juli postades alltså det som tros vara den första ALS Ice  Bucket Challenge av Chris Kennedy. Sedan dess har den spridit sig över  hela världen.

Här kan du se Ice Bucket Challenge-klipp som vi på Hälsoliv valt ut.

ALS

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning. Sjukdomen kan börja smygande eller mer sällsynt plötsligt med svaghet i tungan, en hand eller ett ben.

Det finns inget botemedel mot ALS, men det finns en bromsmedicin som gör att sjukdomen utvecklas något långsammare.
Forskarna kan ännu inte förklara varför sjukdomen uppstår. Många olika teorier har diskuterats. Mycket talar för nervcellsundergången kan utlösas av strukturförändrade äggviteämnen. Ärftliga faktorer är av stor betydelse i en liten andel av fallen (familjär ALS).

 

ALS - Symptom

ALS-relaterade besvär ser olika ut hos olika personer eftersom det finns flera typer av sjukdomen. Förlamningen kan börja i olika delar av kroppen och påverka talet och sväljningen. Vid andra sjukdomsformer börjar svagheten i en arm eller ett ben. Utmärkande för ALS är att kraftnedsättningen följs av att musklerna tillbakabildas, så kallad muskelatrofi. Man kan också få muskelkramper och muskelryckningar.

Oavsett i vilken form sjukdomen börjar så sprider sig svagheten vidare i kroppen. Försämringen sker gradvis och ofta i en jämn takt där muskelförtviningen slutligen gör det omöjligt att andas. Hos vissa patienter finns tendenser till kognitiv påverkan med en viss personlighetspåverkan och emotionell instabilitet.

 

Behandling av ALS

För att fastställa ALS behöver man genomgå en undersökning av neurolog. Vid misstanke om ALS kan diagnosen bekräftas med hjälp av undersökning av musklernas elektriska aktivitet, EMG (elektromyografi).
Det finns ingen botande behandling av ALS. Behandlingens mål är istället att bromsa sjukdomsförloppet och lindra de negativa effekterna av sjukdomen. Man försöker också kompensera för funktionsnedsättningarna.

Sedan mitten av nittiotalet finns en bromsmedicin. Den verkar genom att hämma frisättningen av signalämnet glutamat, vars skadliga effekter på nervcellerna då minskar. Medicinen har i de flesta fall förlängt överlevnaden med några månader. Symptombehandling kan innefatta lindring av muskelkramper, minska muskelspasmer, minska salivproduktionen samt att förhindra tvångsmässig gråt/skratt genom antidepressiv medicin.

 

Visste du att...

Varje år insjuknar cirka 220 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.

 

KÄLLA: HJÄRNFONDEN