Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 26 mar 2015 11:25

Kalorisnålt ris med nya koktricket - så gör du

Forskarna har knäckt ris-koden. Utvecklade en metod som kan reducera kalorierna i riset.

Forskarna har knäckt ris-koden. Utvecklade en metod som kan reducera kalorierna i riset.

Koka ris på nytt sätt och slipp onödiga kalorier?

Forskarna kan ha hittat knepet. De hoppas att det nya sättet att koka ris på ska bidra till en bättre folkhälsa.

Vitt ris är gott, inget snack om det. Men det kryllar av snabba kolhydrater. Rena mardrömmen för midjan.

En kopp kokt vitt ris innehåller ungefär 200 kalorier i form av stärkelse. Om inte kalorierna förbränns direkt omvandlas de till socker och lagras slutligen som fett.

Nu ska en student vid College of Chemical Sciences i Sri Lanka ha knäckt ris-koden, tillsammans med sin mentor, skriver Washington post.

 

De har helt enkelt kommit på ett sätt att koka ris som enligt dem själva drastiskt minskar de förargliga snabba kolhydraterna att tas upp av kroppen. Metoden reducerar kalorierna med ungefär hälften. Det handlar inte om raketforskning utan är en ny upptäckt som kan kopieras av dig och mig hemma i köket.

Forskarna gjorde så här: först kokade de upp vatten och tillsatte därefter kokosolja som motsvarade ungefär tre procent av risets vikt. Sen hälldes riset i och fick koka på vanligt sätt tills det var klart. När det var färdigt ställde forskarna in riset att svalna i kylskåp i 12 timmar.

– Oljan interagerar tillsammans med stärkelsen i riset och förändrar dess uppbyggnad. Kylningen hjälper till i omvandlingen. Resultatet blir en mer hälsosam portion mat, även efter att maten värmts upp igen, säger Sudhair James, som nyligen presenterade sina resultat vid en konferens med American chemical society, ACS, i USA.

 

Forskarna hoppas att det nya sättet att koka ris kan bidra till en bättre folkhälsa, då övervikt är ett växande problem inte bara i den rika världen utan också i utvecklingsländerna. Det beror på att stärkelserik mat som ris är billigt och därför äts i stora mängder.

– Övervikt har länge varit ett problem i USA, men det är ett växande problem i Asien också. Folk äter större och större portioner ris och det är inte bra, säger Pushparajah Thavarajah, den professor som övervakat forskningen vid universitet, till Washington post.

För att komma fram till de här rönen har forskarna testat 38 olika sorters ris och ska fortsätta sin undersökning. De ska också testa andra sorters fett än kokosolja, exempelvis solrosolja. Anledningen till att just kokosolja användes, var att den sortens fett är en vanlig ingrediens i matlagningen i Sri Lanka.

Och det är inte bara ris som kan bli mer hälsosamt genom en ny sorts tillagning, tror forskarna:

– Det handlar om mer än ris. Jag menar, kan vi göra samma sak med bröd? Det är den stora frågan här, säger Pushparajah Thavarajah.

Metoden har även nämnts i Science daily.

Relaterat