Nu kommer en ny studie som visar på en koppling mellan hur mycket kaffe en gravid kvinna dricker och barnets risk för övervikt i skolålder.
1 av 2: Nu kommer en ny studie som visar på en koppling mellan hur mycket kaffe en gravid kvinna dricker och barnets risk för övervikt i skolålder. Foto: Shutterstock.
Resultaten visar att barnen som följts upp till åtta års ålder löper en större risk att bli överviktiga i förskole- och skolåldern.
2 av 2: Resultaten visar att barnen som följts upp till åtta års ålder löper en större risk att bli överviktiga i förskole- och skolåldern. Foto: Shutterstock.

Kaffe under graviditeten riskerar övervikt hos barn

En till två koppar kaffe om dagen som gravid är relaterat till barnens risk för övervikt eller fetma i skolåldern. 

Det menar en ny studie som Sahlgrenska akademin gjort i samarbete med Folkehelseinstituttet i Norge. 

Koffein i höga doser kan öka risken för missfall och påverka vikten hos fostret, skriver Vårdguiden 1177.se. Enligt svenska Livsmedelsverket bör gravida inte få i sig mer är 300 milligram koffein per dag, vilket motsvarar tre koppar kaffe (à 1,5 deciliter) eller sex muggar svart te (à 2 deciliter).

Nu kommer en ny studie som visar på en koppling mellan hur mycket kaffe en gravid kvinna dricker och barnets risk för övervikt i skolålder.

Specialistläkaren: "Koffein är inget man måste få i sig"

Studien är publicerad i tidskriften BMJ Open

– Det kan finnas anledning att vara striktare än det som rekommenderas, max tre koppar kaffe om dagen. Koffein är ju inget medikament som man måste få i sig, säger Verena Sengpiel, docent inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på universitetssjukhusets kvinnoklinik, i ett pressmeddelande. 

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som i samarbete med Folkehelseinstituttet i Norge studerat uppgifter om 50 943 gravida kvinnor i en av världens största hälsoundersökningar på gravida, den norska mor- och barnstudien MoBa.

LÄS OCKSÅ: Tre koppar kaffe är bra för ditt hjärta

Barn löper större risk att bli överviktiga i skolåldern 

Resultaten visar att barnen som följts upp till åtta års ålder löper en större risk att bli överviktiga i förskole- och skolåldern. När barnen var fem år var andelen barn med övervikt och fetma mer än fem procentenheter högre i gruppen vars mammor legat på den högsta koffeinkonsumtionen i studien, jämfört med dem vars mammor hade lägst koffeinintag, skriver Sahlgrenska i pressmeddelandet. 

LÄS OCKSÅ: Studie: Kaffedrickare lever längre

Forskarna menar att kopplingen inte kan slås fast, och att det krävs mer studier inom ämnet för att få mer kunskap. 

– Även om det behövs fler studier innan vi vet vad fynden verkligen betyder, så är koffein en substans som man kan välja att minska eller helt avstå ifrån under graviditeten, konstaterar Verena Sengpiel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!