Tre till fem kaffekoppar om dagen kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, enligt ny studie som publicerats i tidskriften Heart.
Tre till fem kaffekoppar om dagen kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, enligt ny studie som publicerats i tidskriften Heart. Foto: Shutterstock

Kaffe kan rädda hjärtat från hjärtinfarkt

Mellan tre och fem koppar kaffe per dag kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar.

Det visar en ny sydkoreansk studie, skriver BBC.

Kaffe är bra för hjärthälsan. I alla fall enligt den senaste studien i raden. Mellan tre och fem koppar kaffe skyddar kranskärlen från beläggningar. Beläggningar är ett tecken på förhöjd risk för hjärtkärlsjukdom.

Resultatet baseras på en undersökning av 25 000 kvinnor och män i Sydkorea. Datamängden jämfördes med testpersonernas kaffekonsumtion. Forskarna såg att oberoende av rökning, träning och arv så hade de personer som drack mellan tre till fem koppar kaffe om dagen mindre förkalkade kärl, jämfört med dem som drack mer – eller inget kaffe alls.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt – 3 tidiga tecken som kvinnor missar

Kaffe – både bra och dåligt

Huruvida kaffe är bra eller dåligt för hjärtat har länge debatterats. Ibland har drycken fått skulden för förhöjt blodtryck och kolesterol, ibland har den ansetts skydda hjärtat. Till exempel har forskare tidigare sett att personer som dricker tre eller fler koppar per dag har mellan 2–37 procent lägre risk att drabbas av diabetes.

Forskarna betonar att mer forskning behövs för att ytterligare belägga kopplingen mellan kaffe och minskad förkalkning av kärl. Studien är publicerad i den medicinska tidskriften Heart

LÄS OCKSÅ: En tyst hjärtinfarkt är  farligare än en vanlig

Kaffe

Kaffe innehåller koffein som stimulerar det centrala nervsystemet. Effekten är minskad trötthet.

För mycket kaffe kan ge symtom som illamående, magont, sömnbesvär, huvudvärk, ångest, yrsel och hjärtklappning.

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att begränsa konsumtion till ungefär tre koppar à 1,5 deciliter per dag.

Omkring 20 milligram koffein per kilo kroppsvikt kan ge lindrig förgiftning. För en person som väger 60 kilo blir det 1 200 milligram, vilket motsvarar cirka 12 koppar kaffe.

Källa: Livsmedelsverket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!