Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 4 mar 2015 12:05

Kaffe kan rädda hjärtat från hjärtinfarkt

Tre till fem kaffekoppar om dagen kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, enligt ny studie som publicerats i tidskriften Heart.

Tre till fem kaffekoppar om dagen kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, enligt ny studie som publicerats i tidskriften Heart.

Mellan tre och fem koppar kaffe per dag kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar.

Det visar en ny sydkoreansk studie, skriver BBC.

Hur många koppar kaffe dricker du per dag?

Tack för din röst!

Hur många koppar kaffe dricker du per dag?

Kaffe är bra för hjärthälsan. I alla fall enligt den senaste studien i raden. Mellan tre och fem koppar kaffe skyddar kranskärlen från beläggningar. Beläggningar är ett tecken på förhöjd risk för hjärtkärlsjukdom.

Resultatet baseras på en undersökning av 25 000 kvinnor och män i Sydkorea. Datamängden jämfördes med testpersonernas kaffekonsumtion. Forskarna såg att oberoende av rökning, träning och arv så hade de personer som drack mellan tre till fem koppar kaffe om dagen mindre förkalkade kärl, jämfört med dem som drack mer – eller inget kaffe alls.

 

Huruvida kaffe är bra eller dåligt för hjärtat har länge debatterats. Ibland har drycken fått skulden för förhöjt blodtryck och kolesterol, ibland har den ansetts skydda hjärtat. Till exempel har forskare tidigare sett att personer som dricker tre eller fler koppar per dag har mellan 2–37 procent lägre risk att drabbas av diabetes.

Forskarna betonar att mer forskning behövs för att ytterligare belägga kopplingen mellan kaffe och minskad förkalkning av kärl. Studien är publicerad i den medicinska tidskriften Heart.

 

LÄS OCKSÅ:

En tyst hjärtinfarkt är farligare än en vanlig

Hjärtinfarkt – 3 tidiga tecken som kvinnor missar