Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kaffe kan minska risken för cancer

Kaffe kan minska risken för cancer, visar ny forskning.

Kvinnor som dricker fyra koppar per dag drabbas mer sällan av cancer i livmoderslemhinnan.

Livmodercancer

Livmodercancer, som även kallas livmoderkroppscancer, är en av de vanligaste cancersjukdomarna bland kvinnor i Sverige. Den innebär att man har fått en cancertumör inne i livmodern.

 

Orsaken till livmodercancer är okänd, men risken att få sjukdomen ökar ju äldre man blir. Det är ovanligt att få livmodercancer innan man fyllt 40 år. Risken ökar om man är mycket överviktig, tagit medicin med östrogen under lång tid, aldrig har varit gravid eller om man fick sin första mens tidigt och sin sista mens sent.

 

Eftersom symtomen oftast märks innan sjukdomen hunnit gå långt brukar man kunna få behandling tidigt. De flesta blir helt friska igen.

 

Källa: Vårdguiden

Risken för sjukdomen minskade med 18 procent, enligt en färsk studie.

Närmare en halv miljon kvinnors matvanor har studerats av en grupp forskare vid Imperial College London. Det visade sig att livmodercancer var mer ovanlig bland de kvinnor som dricker fyra koppar java om dagen, det vill säga ungefär sex deciliter.

 

Studien presenteras i tidskriften Cancer epidemiology, biomarkers & prevention.

Effekten tros bero på att koffein minskar utsöndringen av det kvinnliga könshormonet östrogen, enligt författarna.

Kaffets goda verkningar, som kommit fram i flera studier på senare år, har lett till att den fordom utskällda drycken släppts in i värmen. Till exempel visar annan forskning att kaffe kan bidra till minskad risk att drabbas av depression.

Men som med det mesta är lagom bäst. Överdriven konsumtion kan leda till negativa effekter som illamående, stress, oro, försämrad sömn och hjärtklappning, enligt Livsmedelsverket.