Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Minst fyra koppar kaffe om dagen kan öka din livslängd, det visar en ny studie.
Minst fyra koppar kaffe om dagen kan öka din livslängd, det visar en ny studie.
Minst fyra koppar kaffe om dagen kan öka din livslängd, det visar en ny studie.
Nyttigt!
Nyttigt!
Nyttigt!
1 AV 2
Minst fyra koppar kaffe om dagen kan öka din livslängd, det visar en ny studie.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Nyttigt!
Foto: FOTOLIA / DIMAKP - STOCK.ADOBE.COM 105907729

Kaffe förlänger livet, enligt forskare

Brukar du få dåligt samvete efter lite för många koppar kaffe? Nu kan du pusta ut.

En relativt hög konsumtion av kaffe tycks kunna ge ett längre liv. Det hävdar forskare i Spanien i en ny studie.

Forskarna, som presenterar sina resultat vid den europeiska hjärtläkarorganisationens (ESC) årliga kongress, har analyserat hälsa och dödlighet hos nästan 20 000 personer som deltar inom ett stort forskningsprojekt som pågått sedan 1999 i Spanien.

Resultaten visar, enligt forskarna, att personer som dricker minst fyra koppar kaffe per dag löper 64 procent lägre risk att dö vid en given tidpunkt, jämfört med personer som aldrig, eller nästan aldrig, dricker kaffe.

Hänsyn togs till deltagarnas kön, ålder och kosthållning.

LÄS OCKSÅ: 10 skäl att dricka kaffe – varje dag

Viktig ingrediens

Forskarna drar slutsatsen att kaffe kan vara en viktig ingrediens i en hälsosam diet, framför allt för personer över 45 års ålder.

Att kaffe minskar risken för vissa typer av sjukdomar har slagits fast i tidigare studier. Detta är dock den första studien i sitt slag i ett sydeuropeiskt land.

Exakt varför kaffe har hälsobringande effekter är inte helt klarlagt. Men det antas allmänt att koffeinet är den ultimata orsaken. Koffeinet höjer ämnesomsättningen och minskar risken för typ 2-diabetes och demenssjukdomar som alzheimer. Kaffe tros också skydda mot olika leversjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Kan man dricka för mycket kaffe?

Tidigare i år skrev Hälsoliv om ytterligare en studie från Stanford Institute. Deras teori är koffein även har antiinflammatoriska egenskaper vilken hjälper kroppen i kampen mot ovanstående besvär.

Fakta: Kaffe

Kaffe framställs av frukterna från träd och buskar inom släktet Coffea. Den vanligaste är Coffea arabica som ursprungligen härrör från provinsen Kaffa (Kefa) i Etiopien, men började odlas på Arabiska halvön i slutet av 1400-talet, därav namnet. I Europa började man dricka kaffe på 1600-talet.

Idag är 75 procent av allt odlat kaffe Coffea arabica. En mindre andel, 25 procent, är så kallat robustakaffe som framställs av frukterna från en annan art, Coffea canephora. Det används mest till olika sortblandningar och till snabbkaffe.

Den totala världsproduktionen av kaffe uppgick 2012 till 8,8 miljoner ton råkaffe. Den största producenten är Brasilien.

Källa: NE