Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Kaffe eller te - vad är egentligen nyttigast?

Vad är nyttigast? Kaffe eller te?

Det är en fråga som delar befolkningen i två läger.

Här väger vi för- mot nackdelar och går vi till botten med vilken dryck som egentligen är bäst.

Cornelia Thomasson

Liksom mellan hund- och kattmänniskor görs en indelning mellan de som älskar sitt kaffe och de som hellre dricker en kopp te. Konflikten mellan dessa grupperingar går långt tillbaka, men varje fikapaus är att kasta bensin på elden. Vad är egentligen nyttigast: Kaffe eller te?

Reportern Christine Yu från Women's Health bestämde sig för att ta tag i saken och en gång för alla ge ett ordentligt svar på den frågan, och eftersom vi på Hälsoliv inte vill vara sämre djupdök även vi i ämnet.

Fördelarna och nackdelarna med kaffe

Koffeinet uppiggande effekt räcker gott för många kaffeälskare, men faktum är att en daglig kopp java, eller tre, kan ge mer än energi.

Kaffe kan förlänga ditt liv. Studier visar att de som dricker minst fyra koppar kaffe om dagen har 64 procents lägre risk att dö i förtid, jämfört med de som aldrig eller sällan dricker kaffe. 

I en studie från 2018 menar forskare att du kan steppa upp kaffedrickande ytterligare - till hela åtta koppar - om du vill minska risken för cancer och hjärtsjukdomar.

Forskare tror att vi har koffeinet i kaffet att tacka för detta. Det minskar risken att insjukna i demenssjukdomar som Alzheimers, typ 2-diabetes och hjärt-kärlbesvär.

Vid Stanford Institute har forskare dessutom en teori om att den svarta drycken har antiinflammatoriska egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Doften av kaffe kan få dig att prestera bättre

Fördelarna och nackdelarna med te 

Även om kaffe är den dryck som vi nordbor dricker mest av tycks te ha fått något av ett uppsving i samklang med yoga- och hälsotrenden. Och visst finns det ett hälso-glow över tedrickare som inte är helt taget ur luften.

Oavsett om du dricker vitt, svart, rött eller grönt te så får du i dig massor av antioxidanter som hjälper till att stärka immunförsvaret. 

Antioxidanterna i grönt te verkar också kunna oss skydda mot vissa former av cancer, exempelvis i tarmarna. Grönt och svart te innehåller dessutom mer antioxidanter än kaffe.

Te innehåller fluor, vilket stärker tänderna. Te tros dessutom stärka skelettet och skydda mot benskörhet

När det kommer till det psykiska måendet kan grönt te hjälpa dig att slappna av, eftersom det triggar i gång utsöndringen av signalsubstansen GABA. Lågt GABA är förknippat med oro.

LÄS OCKSÅ: Därför kan vissa dricka kaffe sent på kvällen

Kaffe vs. te - vad är bäst?

Visst finns det några nackdelar med koffein, något som både kaffe och te innehåller. Koffein kan trigga ångest och irritation, höja blodtrycket och få tråkiga följder för maghälsan: knip, magsyra, förstoppning och diarré.

Med det i åtanke skulle man kunna kora te som vinnaren, eftersom det innehåller mindre koffein än kaffe.

Men oavsett vilket lag du spelar i kan du luta dig tillbaka - både kaffe och te är trots allt riktiga hälsodrycker.